Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna Ojala kan bli tränare för norska skidlandslaget: "En av världens bästa tränare"

Johanna Ojala, SVT-expert och tränare, är aktuell för ett av längdvärldens mest prestigefyllda jobb: det som tränare av norska landslaget.
– Ja så är det absolut, vi vet ju att hon är en bra tränare, säger landslagschefen Vidar Löfshus tilL SportExpressen.

Annons

Johanna Ojala är född och uppväxt i Ånge. Efter att hon gick ut Gymnastik- och idrottshögskolan har hon haft ett antal tränaruppdrag, bland annat i Torsby, och jobbade en tid på Östersunds skidgymnasium. I Sverige är hon dock mest känd som en omtyckt SVT-profil som expert i Vinterstudion. Men i Norge är det främst hennes meriter under tiden i Thomas Alsgaards långloppsteam Team LeasePlan Go som gjort henne känd. Nu avslöjar SportExpressen att hon kan bli erbjuden jobb som tränare i norska landslaget.

– Ja, så är det absolut. Vi vet ju att hon är en bra tränare. Jag har bara hört goda saker om Johanna, säger landslagschefen Vidar Löfshus.

Johanna Ojala har bland annat jobbat som huvudtränare för långloppsteamet LeasePlan Go.

Under en konferens i Sognefjell där norska landslaget nu huserar för skidtester och träning presenterades Roar Hjelmeset som ny huvudtränare för damlandslaget. Däremot har ingen presenterats för positionen som assisterande damtränare. Johanna Ojala är med i diskussionerna kring vem som skulle kunna fylla den platsen, enligt Vidar Löfshus.

– Namnet har varit uppe. Emil (Weberg Gundersen) skryter väldigt mycket om hennes kunskaper, säger Löfshus till SportExpressen.

Weberg Gundersen är även han ny tränare och coach i norska skidförbundet. Han stod också jämte Johanna Ojala när hon var huvudtränare för Team LeasePlan Go, då som manager. Och hon gjorde tydligen intryck på honom.

– Jag har jobbat med Johanna i tre år. Hon är en av världens allra bästa tränare. Att inte Johanna fått en tyngre position inom svensk landslaget tycker jag är...väldigt, väldigt speciellt, säger Weberg Gundersen till SportExpressen.

Han får medhåll av landslagschefen Vidar Löfshus som menar att det är konstigt att hennes namn inte fanns med under presentationen av den svenska ledarstaben tidigare i vår. I Norge har hon även varit aktuell för platsen som assisterande tränare till norska herrlandslaget. Det jobbet gick dock istället till Eirik Myhr Nossum.

Johanna Ojala, ursprungligen från Ånge, kan bli ny tränare i norska landslaget.

Ojala själv är dock inte medveten om att hon varit med i diskussionerna. Hon menar att hon och Vidar Löfshus har haft kontakt men att hon sedan inte hört något mer om jobbet. Men det är helt klart något hon, om frågan kommer, ska fundera kring. Och det kan ha stor betydelse för sporten om hon blir tränare för ett landslag.

– I en del länder finns ju synen att kvinnor vare sig kan eller vill ta såna här jobb. Att de vill vara hemma i stället för att vara ute och resa. Men vad är det som säger att inte mannen vill det, säger Ojala, som också delar ut lite kritik till det svenska skidförbundet.

– Vad ska jag säga? För egen del kan jag inte ställa några krav på att de borde kontaktat mig, jag är ingen Zlatan inom den här världen. Men ur ett kvinnligt tränarperspektiv...ja, då borde jag, med flera, ha kontaktats.

Mer läsning

Annons