Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Längdskidstjärnan om diagnosen: "Har vaknat och det enda jag sett är en massa insekter"

I somras berättade Anna Dyvik om sina panikattacker i ett uppmärksammat blogginlägg. Nu berättar längdskidstjärnan om sin diagnos för Expressen.
– Jag har vaknat och det enda jag sett är en massa insekter - eller skuggfigurer av människor. Och då blir jag rädd. Ibland så rädd att jag bara börjat springa runt skrikande, säger Dyvik.

För två månader sedan berättade landslagsåkaren Anna Dyvik på sin blogg att hon länge kämpat med panikattacker. 22-åringen från Falun som har en succésäsong med dubbla guld under U23-VM, en tredjeplats i stafetten i sin landslagsdebut i världscupen samt en kvartsfinalplats i sprint i sitt första VM bakom sig berättar nu i en intervju med Expressen hon mår mycket bättre i dag och att hon fått bra respons på sin öppenhjärtliga text.

– Jag har fått jättemycket respons. Det är väldigt många, både nära och helt främmande människor, som känt igen sig, säger Anna Dyvik.

Samtidigt berättar Dyvik att hon nu fått diagnosen Hypnopomp eller hypnagog hallucination. Något som kort sammanfattat betyder att delar av hjärnan fortfarande befinner sig i REM-sömn när man vaknat vilket gör att man kan få hallucinationer.

För tidningen berättar hon om ett av tillfällena.

– Jag har vaknat och det enda jag sett är en massa insekter - eller skuggfigurer av människor. Och då blir jag rädd. Ibland så rädd att jag bara börjat springa runt skrikande, säger Dyvik.

Läs mer: Anna Dyvik om tillvaron efter succésäsongen: "Jag har kraschlandat en aning"

Läs också: Dyvik berättar om oron – som förföljde henne under VM: "Så jobbigt att jag inte skulle vilja leva"