Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långsam jäkt har fått Musikschlaget att växa betydligt

När Musikschlaget på lördagen arrangeras för femte gången är det i en betydligt större kostym än vid starten.
Inför nästa år planerar studieförbundet Bilda och Maitraiders att utöka antalet deltävlingar – och på sikt finns en tanke om att gå utanför Sveriges gränser.

Annons

Det har varit en närmast explosionsartad utveckling för Musikschlaget, melodifestivalen för musiker med funktionsnedsättningar.

Vid starten för fem år sedan deltog totalt 18 bidrag. I dag har den siffran vuxit till drygt 90.

– Den har vuxit till en stor angelägenhet i den här delen av musik-Sverige. När vi väl hade satt bollen i rullning var det svårt att få stopp på den, säger festivalgeneralen Olle Norberg från studieförbundet Bilda, som är arrangör tillsammans med kooperativet Maitraiders.

Hur firar ni femårsjubileet?

– Vi kommer att uppmärksamma det på något sätt, men vi väntar med att slå på stort tills tioårsjubileet.

Enligt Olle Norberg tyder det mesta på att tävlingen kommer att bli ännu större nästa år, och för att möta det planeras fler än dagens åtta deltävlingar. Kanske går det även att få med grannländer på tåget så småningom.

– Vi får nog ha tio deltävlingar nästa år för att kunna begränsa antalet bidrag per tävling. Men någon gång kommer vi hamna i ett läge då vi måste säga nej till en artist som vill vara med. Vi har även pratat om att ha en nordisk variant. Jag vet till exempel att Danmark har en egen festival. Det skulle vara spännande, säger Olle Norberg.

– Men vi skyndar långsamt och blir lite bättre för varje gång, säger Sammy Kjellin, handledare i Maitraiders.

Något bidrag från Medelpad blir det dock inte under lördagen. Vid vårens deltävling i Sundsvall charmade Monica Nyberg från Kramfors juryn med sitt framförande och gick till final. Hon är därmed det närmaste ett lokalt bidrag man kan komma i tävlingen.

– Vi märker att vi har mycket att jobba med när det gäller återväxten här i stan, säger Olle Norberg.

Ett av festivalens signum är att majoriteten av bidragen är självskrivna. Något som ofta blir väldigt påtagligt på scen.

– En del får till och med tårar i ögonen när de sjunger. Då märker man att det är äkta och kommer från hjärtat, säger Sammy Kjellin.

Under veckan har det även varit fullt ös i Maitraiders replokal under Betlehemskyrkan. Bandet kliver upp på scenen under den alltid så uppskattade efterfesten på Aveny. Av repertoaren att döma kommer det dyka upp egna tolkningar av såväl Mando Diao som Green Day.

– Artisterna som är med och tävlar får också komma upp, och mot slutet brukar det bli en enda stor blandning på scenen. Då är alla glada och gläds med segraren, säger Sammy Kjellin.

Musikschlaget direktsänds på ST.nu.