Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långtidssjuk och klämd i systemet

Annons

Jag tillhör de som varit långtidssjukskrivna. Jag har i ett antal år bett om hjälp ifrån Försäkringskassan och arbetsförmedlingen med att skaffa ett anpassat arbete. Under hela tiden jag varit sjukskriven har jag fått beskedet att arbetsförmedlingen inte har tid att ta emot. Det hela sattes på sin spets när jag för andra gången var inne på en försäkringsmedicinsk utredning och fick beskedet av min handläggare att jag fick finna mig i att vara sjukskriven tills arbetsförmedlingen behagade ta emot.

När jag hade några månader kvar av min sjuperiod blev jag kallad till arbetsförmedlingen för att överlämnas. Handledaren på arbetsförmedlingen förklarade att jag skulle vare mycket medveten om hur sjuk jag var. Jag sa att det var därför som jag och Försäkringskassan ansåg att jag måste ha ett anpassat arbete. Eftersom mina sjukdomar är lika över dygnet så är jag inte heller hjälpt av en deltid

utan jag måste ha ett lugnt, rörligt inomhusarbete i bra miljö vilket jag egentligen inte tycker borde vara så svårt för våra kompetenta handledare på arbetsförmedlingen att ordna fram. Jag har utsliten rygg och axlar samt diabetes, astma och kärlkramp.

"Nej, detta är omöjligt", sade hon, "i ditt fall blir det ett arbete som inte behöver utföras och ingen kan tänka sig att betala för". Jag undrade då hur man kunde försörja sig på ett arbete som ingen ville betala för. Jag fick inget svar på detta.

Jag frågade då om inte en eventuell lönebidragsanställning skulle vara något för mig. Min handledare förklarade då att ett lönebidrag utgick om man hade ett jobb som man egentligen inte klarade av och inte till ett anpassat arbete vilket inte fanns.

Praktik var tydligen lösningen. Jag tyckte då att hon kunde höra av sig när hon hade ordnat en anpassad praktik som man kunde försörja sig på, eftersom jag under ett års tid misslyckats med den uppgiften.

Jag tyckte även att om hon inte ansåg sig att klara denna uppgift så borde jag överföras till Samhall eftersom deras uppgift är att sysselsätta de som är funktionshindrade. "Samhall tar inte emot", svarade hon kort.

Jag tror att min handledare blev en aning tjurig efter detta, eftersom hon efter det endera inte har haft tid, varit sjukskriven, haft semester eller varit på kurs.

Nu har det gått cirka två månader efter att jag skrevs in i introduktionsprogrammet, vilket för min del bestått i två timmars aktivitet. Denna aktivitet har bestått i att jag har fått träffa en psykolog två gånger vilket han tyckte var onödigt eftersom jag var utredd sedan tidigare, och ett anpassat arbete skulle vara lösningen för min del vilket framfördes till min handläggare.

Har också stött på min handledare där jag påtalat att det är dags att det görs något från arbetsförmedlingens sida. Hon svarade då att hon tänkte på mig. "Jag hoppas du inte ligger sömnlös", sa jag, och inflikade att jag inte blev så mycket hjälpt av hennes tankar utan krävde något mera konkret.

I en artikel i tidningen talade kommunen om att de skulle ta emot dem som blivit utförsäkrade från Försäkringskassan. Jag ringde dit och de svarade att de fick alldeles för dåligt betalt från arbetsförmedlingen för att ta emot praktikanter, men att de kunde eventuellt ordna en praktikplats den dagen man uppbar socialbidrag. Jag påtalade då att det för kommunen troligen var billigare att anställa med lönebidrag än att vänta tills de hade ett antal personer på soc. Jag visade också en uträkning. Mannen på kommunen påtalade då att arbetsmarknadspolitiken var något för staten och den ämnade kommunen inte lägga sig i.

Som jag ser det så arbetar alla de som är inblandade i detta för att det inte ska fungera. Synd bara att så många människor får sitta emellan.

Om det är någon som läser detta och kan erbjuda ett anpassat arbete så kan ni väl höra av er.

Före detta sjukskriven

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons