Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långväga gäster i deckarfestivalen

November. Grått, mörkt och blött. Vilken tid skulle passa bättre för mord och mysterier?
Den tredje Svenska Deckarfestivalen laddar för att ge Sundsvall författare från den svenska och internationella deckarscenen.

Annons

En av nyheterna när Sveriges första deckarfestival nu ges för tredje året i rad, den 2 -6 november, är de utländska författarna. Elly Griffiths, Peter James och Adam Sarafis besöker den internationella deckarkvällen den 4 november.

– De är ikoner i deckarvärlden och det ska bli spännande att se om publiken vill möta dem, säger festivalens ordförande Tomas Melander.

Festivalen invigs vid lunch den 4 november, och i onsdagens program deltarbland andra Arne Dahl i ett samtal om internationell brottslighet och Täppas Fogelberg i ett om ljudböcker. Men som vanligt mjukstartar festivalen med filmer i Kulturmagasinet den 2 och 3 november.

– Svenska deckare är ju gjorda för att filmatiseras, och vi vill också att något under festivalen ska vara gratis, säger festivalgeneral Håkan Nordman.

Bland de svenska författarna finns paret Ahndoril (Lars Kepler), Sofie Sarenbrandt, Jonas Moström och Emelie Schepp. De deltar i den svenska deckarkvällen den 5 november. Samma dag håller Sofie Sarenbrandt och Emelie Schepp seminarium om sin deckarpodd, lokala författare möter publiken och Yoko Kawabata berättar om sitt arbete med att översätta svenska deckare till japanska.

– Vi försöker ha många seminarier. Det får inte bara vara boksigneringar utan vi vill också föra samtal om genren, säger Tomas Melander.

En nyhet i år är att Jonas Moström leder en deckarvandring i spåren efter sina Sundsvallshjältar (6 november). Och i år sveps såväl barn som äldre med i deckaryran. Författarna Catharina Ingelman-Sundberg och Björn Hellberg kallar till möte under rubriken "Brott på ålderns höst". Björn Hellberg, liksom Åsa Anderberg Strollo, besöker skolor och gymnasieklasser kan få grupprabatt.

– Det svenska deckarundret har börjat vidga sig också mot unga. Det är en positiv trend som gynnar ökat läsande, säger Tomas Melander.

Även i år finns möjligheter till ett "Mord och middags"-program, och i vanlig ordning kungör Svenska Deckarakademien de nominerade till titeln Årets deckare under festivalens sista dag.

Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall är inte längre ensam i sitt slag. På Gotland har hållits en festival som fått stort understöd av bland andra Bonniers förlag, vilket ger helt andra ekonomiska ramar än vad en liten ideell förening i Sundsvall har. Inför planeringen av nästa års festival hoppas föreningen att förlagen vill vara med på banan i högre utsträckning.

– Det är bra för publiken och författarna att det finns flera arenor och inte minst att det finns en festival här i norr. Deckare utspelar sig ju ända uppe i Lappland, säger Tomas Melander.

Hela programmet finns att läsa på sajten svenskadeckarfestivalen.se