Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsklinikchefen har åtta års fridagar att plocka ut: "Ta det med den som betalar lönen"

Länsverksamhetschef Ulf Jansson tjänar 174 000 kronor i månaden.
Dessutom har han enligt sitt chefsavtal ungefär åtta års innestående fridagar.
Översatt med hans månadslön skulle det motsvara cirka 16 miljoner kronor.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Som Mittmedia berättat får kardiologens och AVA:s verksamhetschef Per Blomström utbetalt 48 000 kronor i veckan till sitt aktiebolag MedSwedart AB. På ett förordnande på fyra år så motsvarar det totalt tio miljoner kronor i sammanlagda utbetalningar.

Läs också: Klinikchefens miljonavtal: Tjänar 48 000 kronor i veckan

Men förutom Per Blomström sticker även 65-årige Ulf Janssons lön ut bland länsklinikcheferna. Jansson är länsverksamhetschef för laboratoriemedicin och har en månadslön på 174 000 kronor.

Är du värd en så hög lön?

– Det får du ta med den som betalar lönen. Det är han som sätter lönen och inte jag, säger Ulf Jansson.

Dessutom har Jansson enligt chefsavtalet 1 926 innestående fridagar, vilket motsvarar nästan åtta år. Om man jämför med månadslönen på 174 000 kronor skulle åtta års innestående fridagar kosta landstinget cirka 16 miljoner kronor.

Hur kan det ha blivit så mycket tid?

– Det får jag också överlåta till arbetsgivaren att kommentera, säger Ulf Jansson.

Läs också: Sämsta lönerna i landet gör att sjuksköterskorna flyr

I det nya avtalet för 65-årige Ulf Jansson står det att ingen ersättning ges för beredskap och "för de fall när veckovila ej innehålls utges ej heller fridagar". Vidare har Jansson enligt det nya avtalet oreglerad arbetstid, vilket gör att övertid inte betalas ut.

Chefsavtalet tecknades 2014 av dåvarande förvaltningschefen Margareta Berglund Rödén, som därefter ersatts av sjukhusdirektören Nina Fållbäck-Svensson.

– Det finns exempel på personer som har mycket innestående tid. Det har väl att göra med att det har varit brist på kompetens och att man jobbat upp stora berg av tid. Jag vet inte hur det här har gått till men som jag har förstått hans avtal så ser jag inget konstigt i det, säger Fållbäck-Svensson.

Om man översätter åtta års innestående tid med hans månadslön så motsvarar det cirka 16 miljoner kronor?

– Det är klart att det är mycket pengar. Det är en hög lön och det är ingångna avtal. Jag kan inte säga så mycket mer. Men Ulf är också en jätteviktig resurs och vi är glada att vi har honom, säger Fållbäck-Svensson.

En granskning av länsverksamhetschefernas löner visar att ett koppel av dessa chefer tjänar 98 000 kronor i månaden.