Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsklinikchefernas varning får både ris och ros

Reaktionerna på utspelet från 14 länsklinikchefer varierar bland politikerna.
Chefernas initiativ möts med både applåder och kritik.

Vi har tidigare berättat att 14 länsklinikchefer varnar för att man inte kan garantera vare sig patientsäkerhet, kvalitet eller akutomhändertagande i länet om landstinget genomför ett generellt spar utan strukturella åtgärder.

Oppositionsrådet Per Wahlberg (M) säger nej till ett generellt spar som är utsmetat lika mycket på alla tre sjukhus.

– Vi måste i stället ta aktiva beslut att vi tar bort vissa verksamheter. Det går inte att göra ett generellt spar igen som 2008 utan vi måste göra en omställning, säger Per Wahlberg.

Han menar samtidigt att det krävs fler utredningar innan man kan peka ut var man ska skära bort verksamhet.

Är det bra att länsklinikcheferna markerar sin åsikt?

– Det är alltid bra att man är tydlig och skickar en signal att det inte går med ett generellt spar, säger Wahlberg.

Partikollegan Bengt Sörlin (M) från Sollefteå är inte lika förtjust.

– I det här läget som vi befinner oss i där vi har bekymmer med ekonomin och inte vet hur vi ska hantera sparuppdragen så tycker jag att man borde ha kunnat lugna sig med ett sånt utspelt, säger Sörlin.

Delar du länsklinikchefernas oro för patientsäkerheten?

– Nej, det gör jag definitivt inte, säger Sörlin.

Hur mycket måste politiker ta hänsyn till vad ledande tjänstemän säger?

– Politiken talar om vad man vill åstadkomma, sen är det tjänstemännen som ska hitta vägen dit. Politiken har bevisligen backat på det här sparet på Sollefteå och då får man spara någon annanstans. Då är det Sundsvall som vi får ta i så fall om man ska vara praktisk, säger Sörlin.

Kenneth Challis (V), före detta klinikchef vid kvinnokliniken i Sundsvall, är positiv till brevet.

– Det är ett bra dokument. Jag har alltid värnat om patientsäkerheten och den måste man lyfta fram. Politiker kan inte sätta sig över patientsäkerheten, säger Challis.

Känner du en oro över att Sundsvalls sjukhus ska drabbas av ett generellt spar?

– Jag tror inte att Sundsvalls sjukhus klarar ett ytterligare spar. Det skulle äventyra patientsäkerheten, säger Challis.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back (S) säger att politikerna aldrig gett uttryck för något generellt spar.

– De idéer som finns i tjänstemannaunderlaget ska man jobba vidare med och man ska bredda underlaget. Alla länskliniker ska komma med förslag om effektiviseringar. Det är relativt stor skillnad mellan effektiviseringar och ett generellt spar. Effektiviseringar utgår från vilka förutsättningar man har att göre en mer effektiv verksamhet, säger Back.

Läs också: De vill privatisera Sollefteå sjukhus