Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länskliniker möts med stor skepsis i landstingen i norr

Länskliniker har i Västernorrland målats upp som lite av lösningen för problemen inom länets sjukvård.
Men när ST och Allehanda reste runt i landstingen i norr mötte vi en stor skepsis mot just länskliniker.

Annons

Som vi redan har berättat finns det exempel på landsting som tagit ett steg tillbaka i frågan. Ögonklinikerna i Lycksele, Skellefteå och Umeå slogs samman till en länsklinik 2004. Men på Lycksele lasarett tyckte man att det fungerade dåligt och ögonkliniken bröt sig loss och drivs nu av personalen genom intraprenad, där man har eget budgetansvar.

Är man på fel spår när man satsar på länskliniker?

– Det varierar. På vissa ställen fungerar det utmärkt, men det finns ett stort motstånd bland kliniker i hela Västerbotten, säger Eva Larsson, biträdande verksamhetschef vid medicinavdelningen på Lycksele lasarett.

Själv hoppas hon att utvecklingsvågen med länskliniker ska bromsas upp lite. Och hon förestår en klinik som inte är länsklinik.

– Det har förts fram som önskemål ett antal gånger med länsklinik, men vi tycker inte att det har fallit väl ut. Vi vill hellre arbeta med våra grannar på sjukhuset, säger Eva Larsson.

Ann-Sofie Kyrk, avdelningschef för IVA/anestesi på Lycksele lasarett är även hon minst sagt lite skeptisk.

– Jag är rädd för att ha ledningen för långt ifrån. Jag tror det skulle bli tungt att vara avdelningschef för en så stor klinik som vi har utan att ha verksamhetschefen nära, säger Ann-Sofie Kyrk.

I Norrbottens läns landsting har man infört många länskliniker och Camilla Engström Degerlund, ledamot i Vårdförbundets styrelse i Norrbotten, berättar att förhoppningen var att få bort "stuprörstänkandet" och skapa mer samverkan.

– Jag förstår att tanken är god men det blir långt från ledningen och ut i verksamheten. Det är svårt att få det att fungera över ett så stort län som vi är, säger Camilla Engström Degerlund.

I samverkansforum kan det även vara svårt när ledamöter ska representera andra sjukhus.

– Det vore nog bra om det fanns en ledningsstruktur som var lite mer nära i vardagen, säger Camilla Engström Degerlund.

Men det går även att hitta positiva röster, åtminstone om man letar bland politikerna.

– Vi tycker att länskliniker har varit bra. Det handlar om att kunna ge vård på lika villkor, det vill säga en jämlik vård. Det handlar också om tillgänglighet. När remissen kommer in har man flera ställen att tillgå och sen fördelar man ut resurserna, säger Agneta Granström (MP).

Här är landstingskrisen – på 60 sekunder