Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsregissören - teaterstöd till länet

Sedan Iso Porovic slutade som teaterchef har han varit mindre synlig.
Men han är i högsta grad verksam både för teatern och i länet – nu som länsregissör, som bland annat ska stödja länets cirka 30 amatörteatersällskap.

Skådespelare, regissör, poet. Teaterchef i en period. Sundsvallspubliken har mött Iso Porovic i flera roller.

I början av 2014 slutade han som chef för Teater Västernorrland. Under våren och sommaren var han tjänstledig för att arbeta som skådespelare vid Malmö Stadsteater i pjäsen "Ottar och kärleken". Sådana avbrott, för att gästspela på andra scener, har han gjort flera gånger sedan han knöts till länsteatern 2002.

Och förra hösten började en ny period – den som länsregissör.

– Den här tjänsten riktas nästan uteslutande ut i länet, och det betyder att Teater Västernorrland satsar ännu mer på länet, säger han.

Som länsregissör ska Iso Porovic stötta ideella organisationer, skolor och andra sammanhang där det utövas teater. Det kan gälla estetprogram vid gymnasier, folkhögskolor och inte minst amatörteatersällskapen. Han ger kurser i skådespeleri, regi, sceniskt tal och berättande. Han ger bland annat regihjälp till de grupper i länet som deltar i Riksteaterns Länk-projekt, där ungdomar ges möjlighet att spela nyskriven dramatik.

Och inte minst ger han förstås regihjälp och regisserar. Just nu leder han fyra produktioner som ska ha premiär under nästa halvår.

– Ovanmons Samhällsförening sätter upp en revy för 15:e året, och den brukar ses av 1100 personer - i en by mellan Kramfors och Sollefteå, säger han.

Vidare ska Teater Spegeln i Örnsköldsvik spela farsen "Det stannar i familjen", som man räknar med kommer att ses av 2500 personer. Sollefteås amatörteater ska ge Jon Fosses "Någon kommer att komma" och Ånge Kabarét laddar redan för nästa sommarspel med "Tre kärlekar" av Lars Molin.

– Under svåra ekonomiska förhållanden väljer Teater Västernorrland ändå att stödja länet och satsa på länsregissörsfunktionen. Det är jättefint, säger han.

– För egen del får jag se hur människor blir fria av att arbeta med teater. De är glada och ärliga och uppskattar allt de får. Och osynliga bygder blir plötsligt synliga. Teatern får både bygden och människorna att utvecklas, säger Iso Porovic.

Under hela sin yrkesbana har han regisserat parallellt med skådespeleriet, och han tycker om både det pedagogiska inslaget och känslan av att åstadkomma något konstnärligt tillsammans. Nu är det roligt att inte bara arbeta med vuxna utan också med barn och unga, med en mix av amatörer och professionella och inte minst att olika nationaliteter kommer samman i teatern. Själv lärde han sig svenska i flygande fläng på teatern när han var ny i Sverige.

Länsregissörsfunktionen provades en gång på 90-talet men permanentades inte. Iso Porovic ska ha uppdraget i första hand till 31 juli 2016.

– Då ska det utvärderas och antingen förlänger vi eller så återgår jag till att vara skådespelare, säger han.

Men tiden i Malmö blev ingen frestelse att rycka upp bopålarna.

– Tvärtom blev jag väldigt medveten om att jag är Sundsvallsbo. Det här är min hembygd och Teater Västernorrland är min teater. Söderut skulle inte heller naturen finnas för mig som här, säger den fiskande, biodlande och fjällvandrande länsregissören.