Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen fångade in och sköt ihjäl vår "Lillen" – hur kunde de ta fel katt?

Måndagen 8 oktober placerade länsstyrelsen ut kattfällor på en tomt i Torpshammar. Först 19 oktober, elva dagar senare fick vi och våra grannar informationsblad i våra brevlådor.

Då var det redan försent för vår katt, vår familjemedlem sedan åtta år tillbaka. "Lillen" fångades in redan inom de första dagarna och avlivades med ett nackskott och dumpades i skogen.

Den information vi fått av länsstyrelsen part är att man inte har möjlighet att informera alla i Torpshammar.

Vi bor bara 350 meter från tomten där fällorna sattes ut! Vet ni som jobbar med detta vilka strövområden en tamkatt har? En kastrerad katt kan ha ett område på flera kilometer den rör sig inom. En okastrerad katt rör sig på ett område av någon mil.

Kriterierna som länsstyrelsen satt var tydligen att fånga in och avliva tre katter i tre olika färger, varav en skulle vara svart. "Lillen" var svart, det räckte tydligen för avlivning. Sedan, att han vägde runt åtta kilo och var helblank och välvårdad i päls, verkar inte varit något som de erfarna jägarna tog någon notis om.

Så här står det på länsstyrelsens hemsida: "Tänk också på att det är viktigt att du är helt säker på att katten inte har någon ägare".

Om vi fått information i tid av länsstyrelsen så hade vår familjemedlem levt idag. Om de som sköt "Lillen" tagit sig tid och reflekterat att denna katt ej ser ut som en vildkatt/försummad katt, då hade vår katt levt idag!

Varför annonserade ni inte om detta i exempelvis Ljunganbladet så alla kattägare hade möjlighet att nås av denna information? Är det fler i Torpshammar som fått sin katt skjuten och dumpad i skogen?

Hur ska ni på länsstyrelsen i fortsättningen göra för att detta inte upprepas?

Gert & Lotta

ST-kommentar:

Länsstyrelsen i Västernorrland har fått möjlighet att bemöta denna insändare, men har avböjt.

Uppdatering: Den 7 november kom ett svar från länsstyrelsen: Länsstyrelsen svarar: Vi har inte kunnat säkerställa att det var "Lillen" som avlivades – ägare bör märka sina djur

■■ Följ ST Debatt på Facebook

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel