Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen följer inte lagen

I ett beslut från länsstyrelsen tog man från Jan Gullmark hans rätt att besluta om jakt. Detta trots att han har jakträtten som jakträttsinnehavare.

– Länsstyrelsen bryter mot lagen, säger juristen Bernt Lindqvist.

Det handlar om bildandet av ett kronhjortsskötselområde i Borgsjö och Torp. Den 6 juli 2010 togs beslutet av länsstyrelsen att bilda området. Beslutet överklagades av Jan Gullmark. Naturvårdsverket konstaterade att beslutet stred mot lagen och beslutet upphävdes.

Vilket i praktiken innebar att markägare och jakträttsinnehavare ingick i området utan att man var medveten om det. Ett nytt beslut togs den 15 augusti 2011.

– Vi skickade tillbaka handlingarna och fick in dessa igen, säger Karin Saltin, handläggare av jaktfrågor länsstyrelsen.

Jan Gullmark är jakträttsinnehavare på mark som ingår i det aktuella kronhjortsskötselområdet. Han agerar för att han anser att handläggningen gått fel till.

– Trots vetskap om att Naturvårdsverket underkänt beslutsunderlaget tar länsstyrelsen ett nytt lika lydande beslut om registrering, Säger Jan Gullmark. Länsstyrelsen stämplar om de gamla handlingarna med nya diarienummer och inkommandedatum. Så enkelt var det att kränka hundratals markägares rättighet och rådighet över sin mark.

Det senaste beslutet har vunnit laga kraft eftersom inget överklagande kom in.

– Jag såg aldrig kungörelsen och kunde därför inte överklaga, säger Jan Gullmark.

Karin Saltin menar att det är ogörligt att ta kontakt med alla markägare och jakträttsinnehavare för att fråga om man vill ingå i området.

– Det finns 10 000 fastighetsägare i länet, säger hon. Den som inte vill vara med har rätt att gå ur.

– I kronhjortskötselområdet handlar det om några 100-tal, säger Jan Gullmark.

Juristen Bernt Lindqvist som varit förbundsjurist i Jägarnas Riskförbund menar att länsstyrelsen stödjer sina beslut på ett beslut av Naturvårdsverket som inte har stöd i lagen. Detta handlar om bildandet av kron- och älgskötselområden.

Själv stödjer han sig på jaktlagen, svensk grundlag och Europakonventionen som samtliga väger tyngre än länsstyrelsebeslutet om att bilda kronhjortsskötselområdet i Ånge. Det har också visat sig i domstolar. Bland annat i förvaltningsrätten i Karlstad och Luleå där markägare fått rätt mot länsstyrelsen.

– Tyvärr har vi ingen författningsdomstol som kan upphäva Naturvårdsverkets beslut, säger Bernt Lindqvist. Det innebär att runt om i Sverige blir markägare tvångsanslutna till skötselområden. Och för att komma ur det måste varje enskild markägare vända sig till Förvaltningsrätten. Flerparten orkar inte ta kampen mot den statliga myndigheten länsstyrelsen.