Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen säger nej till region i Västernorrland: "Vi ser stora risker"

Länsstyrelsen säger nej till en regionbildning i Västernorrland redan nästa år.
– Vi ser stora risker med att flytta det regionala utvecklingsansvaret till landstinget redan 2017, säger Gunnar Holmgren, landshövding.

Sollefteå kommun sade nej i sitt remissvar redan för en dryg vecka sedan. Och nu tycker länsstyrelsen samma sak, av samma orsaker. Regeringen vill att Västernorrland bildar region redan nästa år. Det skulle innebära att lanstinget tar över det regionala utvecklingsansvaret. Samtidigt pågår en större regionbildning som träder i kraft 2019 eller senast 2023. Ett av förslagen är att de fyra nordligaste länen bildar region. Även om det inte blir så så kan man helt klart utgå ifrån att det inte kommer att bli en region med bara Västernorrland.

Därför tycker länsstyrelsen att man ska avvakta med regionbildningen.

"En övergång 2017 som följs av en ny regionbildning kan komma att ta resurser som behövs inom andra viktiga regionala insatsområden", skriver länsstyrelsen i sitt remissvar till regeringen.

Länsstyrelsen och landshövdingen poängterar också att det är väldigt viktig att beakta de inblandade kommunernas remissvar.

"Om en eller flera kommuner motsätter sig regionbildning som enbart omfattar Västernorrland 2017 kan det få konsekvenser för såväl denna process, som en eventuell mer omfattande regionindelningsprocess.

Sollefteå kommun har redan sagt nej till att bilda region inom Västernorrland. Sollefteå tycker också att en regionbildning redan nästa år skulle ta stora resurser från utvecklingsarbetet samtidigt som man måste göra ytterligare en regionbildning om bara några år. I Sollefteå är dessutom förtroendet för landstinget inte speciellt högt.

"Landstingets arbete med att återskapa förtroendet kommer att kräva mycket resurser de närmaste åren. Om man i det läget tar över viktiga tillväxt- och utvecklingsfrågor risker de att hamna i skymundan", befarar Sollefteå kommun.

Nu är både Sollefteå kommun och länsstyrelsens rekommendation till regeringen att avvakta med en regionindelning till tidigast 2019.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Allehandas nya app till iphone eller till android.