Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen svarar: Vi har inte kunnat säkerställa att det var "Lillen" som avlivades – ägare bör märka sina djur

Svar på insändaren "Länsstyrelsen fångade in och sköt ihjäl vår Lillen – hur kunde de ta fel katt?".

Jag vill börja med att vända mig till insändarskribenterna Gert och Lotta, för att beklaga att er katt Lillen är borta. Det är djupt olyckligt.

När länsstyrelsen beslutar att omhänderta djur, kontrollerar vi alltid märkningen. Om det finns en märkning, så eftersöker vi alltid djurets ägare. Därför uppmanar vi alla ägare att märka sina djur.

Vi har inte kunnat säkerställa att den katt som omhändertogs och avlivades i Torpshammar i oktober är Lillen, eftersom den katten inte var märkt.

Sedan den 1 juni i år har länsstyrelsen i uppgift att verkställa våra egna omhändertaganden. Att omhänderta djur är en arbetsuppgift som tidigare låg på polisen. Vi arbetar på samma sätt som polisen tidigare gjorde, och vi följer Jordbruksverkets föreskrifter om hur det ska gå till vid avlivning.

När vi fattar beslut om att omhänderta herrelösa katter, informerar vi närboende genom informationsbrev innan beslut verkställs. Herrelösa katter som inte tas om hand, löper stor risk att drabbas av exempelvis svält och förfrysningsskador.

Vi är tacksamma för att vi får synpunkter på hur vi agerat. Vi strävar alltid efter att göra detta på ett så korrekt och rättssäkert sätt som möjligt, och efter att förbättra och säkerställa våra rutiner för att minimera risken för att misstag begås.

Ylva Aller, länsråd och tf enhetschef Länsstyrelsen Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel