Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lantmäteriets beslut: Byter namn på Gudmundtjärn

Nu får Gudmundtjärn i Indal ny stavning. Lantmäteriet har beslutat att traktnamnet ska vara Gudmundstjärn, även i fastighetsregistret.

Det var år 1967 som den moderna ekonomiska kartan över området publicerades. Där fick själva tjärnen namnet Gudmundstjärn, men området omkring den fick heta Gudmundtjärn.

Sedan hängde namnen i trots att det gjordes nya kartor efter det.

Lantmäteriet anser att frågan om att lägga till ett "s" i namnet i fastighetsregistret borde ha lyfts redan i början av 1990-talet. Men så blev det inte, då.

Stavningen Gudmundstjärn ska dock ha använts i adressregister och i allmänna kartor sedan redan 1909.

I dag förekommer traktnamnet "Gudmundtjärn" endast i fastighetsregistret och i Sundsvalls kommuns fastställda belägenhetsadresser för området.

Lantmäteriet anser att det är onödigt med två stavningar och har beslutat att det numera ska heta Gudmundstjärn även i fastighetsregistret. De rekommenderar samtidigt att kommunen ändrar belägenhetsadressen till den samma.