Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Lär mig mycket som människa"

Under uppmärksammade former lämnade Fredrik Holster GIF Sundsvall i våras.

Det blev ingen ny klubb i Sverige för mittfältaren – i stället hamnade han i Azerbajdzjan och ett helt nytt liv väntade.

– Det är ett äventyr, ­säger Holster.

Efter att i flera säsonger tillhört GIF Sundsvalls nyckelspelare hamnade Fredrik Holster utanför laget i våras, och i slutet av april kom beskedet att han och klubben skulle gå skilda vägar.

– Tiden i Sundsvall var fantastisk, det är riktiga kanonkillar i laget. Självklart hade jag kunnat göra saker annorlunda men saker händer av en anledning, säger Holster med några månaders distans.

En viss besvikelse finns ändå kvar hos honom.

– Jag fick reda på i efterhand att de sagt till andra klubbar att jag bråkat med spelare och tränare, och den ende jag inte var överens med var Joel (Cedergren). Det var skitsnack och inte så schysst, säger mittfältaren.

– Det stämmer inte, det är ingen som ställt frågan till oss om Fredrik Holster. Vi har inte kommunicerat med någon, svarar GIF Sundsvalls sportsligt ansvarige Urban Hagblom.

Det turbulenta avskedet till trots så hoppas Fredrik Holster att Sundsvallslaget tar steget upp i Allsvenskan. Själv befinner han sig på en helt annan plats då fotbollen tagit honom till Azerbajdzjans huvudstad Baku och klubben Revan FC.

Starten i den nya hemstaden blev speciell. Holster landade i Baku fem på morgonen. Inga affärer var öppna, han hade ingen att ringa – och ingen var där för att möta honom på flygplatsen.

– Jag fick ta en taxi och be dem köra mig till ett bra hotell. Jag sov ut och ringde agenten dagen efter. Det hade blivit missförstånd och de kom och hämtade mig till slut, berättar Holster med ett skratt.

Vad tänkte du då?

– Att jag drar hem nästa dag. Men på något sätt stannade jag. Jag tror man måste anpassa sig och gilla läget.

Klubben han spelar i har även hand om de utländska spelarnas pass.

– Tydligen har det hänt förut att någon brasilianare bara drog hem. De säger att de har det för att mitt visa inte kommit, men jag har ju varit här i flera månader, säger Holster, vars liv i Baku skiljer sig en hel del från det han levde i Sverige.

– Kulturen är en helt annan och det fungerar inte som man är van vid. Men det är också väldigt spännande, man får se en annan värld och lär sig förhoppningsvis en hel del. Baku är en väldigt bra stad att bo i. Jag bor centralt och de pratar engelska någorlunda, åker man en bit utanför är det bara ryska, säger han.

Han har lärt sig att dricka te i mängder precis som resten av befolkningen och har insett vad som styr stora delar av samhället han nu lever i.

– Det är en sak och det är pengar. Har man inte pengar är man körd, säger Holster.

När vi når ex-Giffaren befinner han sig på ett hotellrum dagen före match och ska snart äta middag med resten av laget.

Fotbollsmässigt ligger Revan FC i botten av ligan, men inget lag åker ur. Fredrik Holster har efter en inledning utanför laget blivit inbytt som defensiv mittfältare de senaste två matcherna under den nye tränaren, lagets tredje tränare på tio omgångar.

– Det är väldig bra kvalitet på spelarna, men det är helt annan fotboll än i Sverige. I Sverige är laget det viktiga och kollektivet är nummer ett, här fungerar det inte alls så, berättar Holster och fortsätter:

– Försvarsmässigt är Sverige överlägset, men sett till individuell skicklighet är det en helt annan nivå här.

Hur passar det dig?

– Förmodligen passar jag nog bättre i den här fotbollen. Samtidigt är alla lite som mig här, i Sverige kanske jag kunde leva lite mer på min teknik.

När kontraktet går ut samtidigt som säsongen tar slut i maj 2014 fortsätter han gärna det fotbollsäventyr han påbörjat som utlandsproffs. I Azerbajdzjan – eller någon helt annanstans i den stora fotbollsvärlden.

– Jag tycker det här är spännande och lär mig mycket som människa. Jag är här på ett äventyr, säger ex-Giffaren Fredrik Holster.