Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarnas riksförbund kommer med obegripliga siffror och antydningar

Replik "Det är skamligt att ni tvingas spara på skolan", ST 1 december.

Göran Markgren, Lärarnas riksförbund, har långt innan barn- och utbildningsnämndens beslut fattats för budget 2016 hävdat att skolan ska spara. Det vill han inte släppa, trots att det inte stämmer. Efter ett intensivt arbete från majoriteten i nämnden för att tillskjuta mera pengar till skolorna och framförallt till de yngre barnen så kommer nu Markgren med obegripliga siffror och antydningar att jag och nämnden vill föra någon bakom ljuset.

Läs mer: Beslutet: Skolpengen höjs – för de unga barnen

Det finns besparingar inom skolan 2016. De är på gymnasieskolan. Av detta säger dock Markgren ingenting. I stället vill han hävda att rektorerna tvingas spara på de yngre barnen. Jag vill inte förvirra någon så jag ska försöka informera vad budgeten innehåller. Först och främst en ökning av skolpengen för förskola och grundskola. I budget finns också bland annat en ökning av resurser till Centrum för flerspråkslärande med två miljoner, en pott för landsbygdsskolor att söka ifrån, en extra satsning för att komma till rätta med sjukskrivningarna samt en satsning för utveckling av Ljustadalens skola med teknikprofil.

Skolan fick i sin budget i form av skolpeng 2015, 1 493 244 000 och i budget för 2016, 1 563 282 000. Detta är i min värld en budgeterad ökning med 70 miljoner. Men låt oss i stället utgå från utfallet för 2015 gällande barnpengen som är 1 540 571 000. I jämförelse skjuter vi till 22,7 miljoner när minskningen till gymnasiet är borttagen.

Jag kan förstå att det kan vara svårt för gemene man att hänga med i alla turer och skild information. Det är anmärkningsvärt att en representant för ett av de största lärarfacken bidrar till denna förvirring.

Det är också viktigt att inte blanda ihop olika saker. Det är en självklarhet att det åligger alla våra chefer och rektorer att hålla sina budgetramar. De resurser vi lägger ut till skolan ska vi alla vara rädda om. De ger oss möjlighet att bli en skola som ger förutsättningar för alla elever och klara skolans kunskapsmål och samtidigt utvecklas som kritiska och tänkande individer med respekt för andra.

João Pinheiro (S)

Ordförande Barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel