Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larm om brand i Norrleringen i närheten av hus

Räddningstjänsten larmades till en gräsbrand cirka 50 meter från bostäder i Norrleringen i Holm, Ånge kommun, på valborgsmässoaftonen. Branden spred sig till en närliggande byggnad men kunde räddas tack vare en så kallad "förstärkt medmänniska". En timme efter branden kallade räddningstjänsten på förstärkning.

Liverapportering: Många gräsbränder i länet under Valborg – följ vår liverapportering här

Larmet kom klockan 16.56 på valborgsmässoaftonen.

Larmet var det sextonde i ordningen under söndagen i Västernorrland när det kom in.

Räddningstjänsten har under dagen uppmanat allmänheten att inte elda, då flera bränder orsakats av okontrollerade eldningar.

Trycket på brandkåren är ovanligt högt under aftonen.

Vid 18-tiden arbetade flera styrkor fortfarande på plats och räddningstjänsten kallade på förstärkning och två tankbilar från Sundsvall med elva kubik vatten i vardera bil.

– De är fortfarande kvar på plats och snart blir vi fler. Branden spred sig till en byggnad på gården och det tog sig rejält i gaveln innan vi kom fram. Men en person från frivilligorganisationen eller glesbygdsprojektet "Förstärkt medmänniska" var först på plats och lyckades med en brandsläckare släcka av det värsta innan vi var framme. Kåken räddades nog tack vare honom, säger Lars Krantz, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

Vid 18-tiden arbetade räddningstjänsten med att förhindra spridning till ett intilliggande boningshus.

– Vi har delat in brandmännen i två olika sektorer. Fränsta på den ena och Liden i den andra så att de jobbar med olika ytor. Och snart kommer Sundsvall med två tankbilar. Prognosen är cirka två timmars arbete kvar, säger Lars Krantz.

Han passar återigen på att varna och avråda allmänheten från att elda under söndagen eftersom det extremt torra gräset och blåsten gör att riskerna för gräsbränder är ovanligt höga under aftonen.

Vid 21-tiden började insatsstyrkorna runda av på brandplatsen där totalt 500 gånger 50 meter mark brann under valborgsmässoaftonen.

– Vi klarade trots allt fastigheterna som länge var hotade och har snart släckt av allt. Det var en jättestor brand och en enorm insats. Det började som en liten gräsbrand men spred sig snabbt in i skogen och mot fastigheterna och på stora ytor mark, säger Lars Krantz.

Polisen upprättade senare under söndagskvällen en anmälan gällande allmänfarlig vårdslöshet.

FLER NYHETER:

För Plus-kunder: Skolan fortsätter blöda – utpekade skolor satta under särskild utredning

Amatörkusk sparkades i ansiktet av travhäst – fördes medvetslös till sjukhus

För Plus-kunder: Tiggarna flyttas runt i Sundsvall: "Inte humant att låta det fortgå"