Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larm om smittsam sjukdom på dagis i Sundsvall

Smittskyddet har slagit larm på en förskola i Matfors.
Ett barn har fått en smittsam magsjukdom som kan ge njurskador, och läkarna vill säkerställa att inte fler barn har drabbats.

Annons

Ett barn på förskolan insjuknade förra veckan i magsjuka och skickades hem. Föräldrarna tog kontakt med sjukvården som efter provtagning kunde konstatera att barnet smittats av Ehec, en maginfektion som finns i olika delar av världen men som är väldigt sällsynt i Västernorrland.

Den kan spridas via kontakt med djur eller deras gödsel, via förorenad mat eller vatten.

Ehec kan ge magsmärtor och blodiga diarréer men går normalt över inom en vecka. Men hos cirka fem procent av patienterna, framför allt barn under fem år och åldringar, skadas njurarna med njursvikt som följd. Komplikationen kräver ofta intensivvårdsbehandling och dialys.

Smittskyddet har nu tagit kontakt med förskolan där barnet gick, för att ta prover och säkerställa att inget annat barn har fått smittan.

Alla föräldrar har fått information om sjukdomen men inga andra barn har ännu visat några symptom.