Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larmet går vid fel dos

Om läkaren skriver ut ett recept som inte stämmer med gällande rekommendationer går larmet i fortsättningen på Apoteket som tar kontakt med läkaren för att rätta till felet.

Så ska det fungera från och med 1 juli nästa år.

– Så fort en läkare skriver ut minsta lilla recept ska det granskas, både mot läkarens tidigare förskrivningar och mot patientens tidigare medicinering, säger professorn vid Geriatriskt centrum i Umeå Yngve Gustafson till Västerbottens-Kuriren.

För att det nya systemet ska fungera är det tänkt att ett 50-tal apotekare ska arbeta på en telefoncentral, troligen i Uppsala eller Kalmar.

Till våren testas systemet.

– Det är inte så många läkare som känner till det här ännu, och många reagerar säkert. Det blir mer jobb om man gör fel. Men det kan ju leda till att man anstränger sig mer. Kvaliteten blir bättre, säger Gustavsson.

Gustafson sitter, tillsammans med ytterligare två läkare och representanter för bland annat Apoteket, i ett kliniskt råd som jobbar med att plocka fram förutsättningar för sjukvården och Apoteket att få systemet att fungera i Sverige. I USA används det redan.