Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars filmade björn med sin åtelkamera

Lars Hedman satte upp sin automatiska kamera vid en saltsten för älgar på jaktlagets område i nordöstra Ljustorp i våras. När han "vittjade" den i fredags fick han en filmupplevelse utöver det vanliga. En Björn dök plötsligt upp på filmen och gav sig på stolpen med saltstenen.

Annons

–– Jag satte upp kameran på försommaren vid saltstenen som vi har på jaktområdet. På fredagen förra helgen var vi i jaktstugan och skulle göra en del förberedelser inför kommande jakt. Jag var då till kameran för att se om någon älg varit framme vid stenen och fastnat på bild. Först noterade jag att saltstenen inte satt på pålen som tidigare, den verkade neddragen. När vi sedan kollade vad som fanns på minneskortet kom överraskningen, berättar Lars Hedman.

Många älgar

Kameran köpte han i våras och det är inte någon dyr sak. Den styrs av en rörelsedetektor. När en älg rör sig vid saltstenen spelar den in en sekvens.

–– Det är smått otroligt hur många älgar vi har på jaktområdet och som visat sig vid stenen. Många har fastnat på bild och det handlar om olika älgar. Antalet är överraskande för vi hittar inte många när vi jagar på området.

–– Man lär sig känna igen de olika individerna. Nu återstår att se om de blir kvar i området när vi bevisligen har en björn i trakten.

Nära bebyggelse

Jaktområdet där saltstenen står ligger inte långt från bebodda hus. Att det finns björn i skogarna i Ljustorps socken är i sig inte särskilt sensationellt. Varje år görs flera observationer, av såväl levande björnar som av spår.

Sällan lyckas någon fånga en aktiv björn på film på det sätt som Lars Hedmans kamera gjort.

Ni kan se hans fina björnfilm på webben.

Annons