Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läs Nobelpristagaren med oss

Om en vecka mottar Svetlana Aleksijevitj Nobelpriset i litteratur i Stockholm.
Varför får hon priset? Hur, och vad skriver hon?
Diskutera med oss i bokcirkeln som startar här på sajten i kväll.

"För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid." Så motiverade Svenska Akademien att den vitryska författaren, Svetlana Aleksijevitj får 2015 års Nobelpris i litteratur.

Torsdagen 10 december mottar hon priset i Stockholm. Fram tills dess hinner du läsa hennes senaste bok, "De sista vittnena" tillsammans med oss. Boken innehåller ett 60-tal vittnesmål av personer som var barn när kriget kom 1941 och ingår i Aleksijevtijs svit "Utopins röster" som lyfter fram människorna i berättelsen om Sovjetunionen.

Varför fick just hon priset? Vad är det med hennes berättelser som berör?

Vi diskuterar hennes texter, hennes ärende med böckerna och vad Nobelpriset kan innebära för henne och litteraturen i Ryssland. Var med och diskutera med oss.

Samtalen leds av Cecilia Ekebjär, kulturredaktör på DT. I bokpanelen ingår också Mittmedias kulturchef Gunilla Kindstrand, Gefle Dagblads kulturredaktör Kristian Ekenberg och litteraturprofessor Bo G Jansson.

Vi gör två TV-sända bokprat som leder in i digitala livediskussioner på tidningens webbsida - start klockan 19.00 i kväll.

Välkommen att vara med!