Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läs Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj i bokcirkel med oss!

Är du nyfiken på årets Nobelpristagare i litteratur - Svetlana Aleksijevitj?
Läs hennes senaste bok "De sista vittnena" tillsammans med oss i kulturredaktionens bokcirkel.

Om några veckor mottar Svetlana Aleksijevitj Nobelpriset i litteratur i Stockholm.

Varför fick just hon priset? Vad är det med hennes berättelser som berör?

Det är frågor som vi diskuterar i vår bokcirkel tillsammans med er.

Samtalen leds av Cecilia Ekebjär, kulturredaktör på DT. I bokpanelen ingår också litteraturprofessor Bo G Jansson, Mittmedias kulturchef Gunilla Kindstrand och Gefle Dagblads kulturredaktör Kristian Ekenberg.

Varför läsa i bokcirkel?

– För att det är roligt att kunna diskutera sin läsupplevelse med andra efteråt. Läsandet kan vara så ensamt. Jag har läst högt och berättat om boken för min sambo, men det blir inte riktigt samma sak som att prata om den med andra människor som har läst själva, säger Kristian Ekenberg

Är det en svår Nobelpristagare att läsa?

– Nej, det finns betydligt svårare. Däremot är hon en tung Nobelpristagare att läsa. Vittnesmålen som hon har samlat in är bitvis outhärdliga att ta del av. Det är en bok att svälja i små portioner om man ska orka med den och inte bli deprimerad över mänskligheten.

Har du någon annan favoritnobelpristagare genom tiderna som passar i cirkel?

– Jag vet inte om jag skulle säga att det är en favorit, men jag fascineras av den amerikanska södern och har läst lite av William Faulkner som skildrar livet där, säger Ekenberg.

TV: Se presentation med Gunilla Kindstrand

TV: Se presentation med Bo G Jansson