Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Las stänger ute unga

Annons

Näringsminister Annie Lööf (C) har upprepade gånger sagt att den höga ungdomsarbetslösheten i Sverige delvis kan förklaras av vår rigida arbetsrätt. Detta har fått LO att gå i taket. Chefsekonomen Ola Pettersson säger till Dagens Industri att det inte finns någon forskning som stöder Lööfs påstående.

Det är möjligt att Pettersson kan visa upp studier som visar att Lagen om anställningsskydd (Las) inte spelar någon större roll för ungdomsarbetslösheten, det betyder dock inte att det saknas forskning som stödjer det Lööf påstår.

Nationalekonomen Per Skedinger har i boken "Effekter av anställningsskydd: Vad säger forskningen?" gått igenom en stor del av forskningen på området. Han skriver att en stark arbetsrättslagstiftning fungerar "till förmån för personer med redan stark ställning på arbetsmarknaden och till nackdel för marginalgrupper, främst ungdomar."

Det konstateras samtidigt i boken att det inte går att säga att arbetsrätten påverkar den totala arbetslösheten, men att den påverkar ungdomsarbetslösheten menar Skedinger faktiskt går att belägga. Man kan förstås vara för dagens arbetsrätt även med effekten att den skyddar äldre på bekostnad av yngre – men att påstå att det saknas forskningsstöd för att Las försvårar för unga att få jobb är att göra det för enkelt för sig. I bästa fall är forskningsläget omdiskuterat.

Annons