Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Kometerna städade längs Selångersån – plockade ihop 16 säckar med skräp

Den 28 september deltog Kometerna i Städa Sveriges strandstädning. Det är åttonde gången som Kometerna deltar i Strandens dag.

I år var vi ett gäng på sexton personer samlades och delade upp oss i grupper för att ta oss an städuppgiften. I år städade föreningen längs ån i centrum. Vi plockade ihop inte mindre än 16 gula säckar med diverse mindre smickrande skräp. Vi plockade upp mycket sönderslagna glasflaskor, byggavfall, plastpåsar, matkartonger, kaffemuggar och mest bedrövligt tomma sprutor. Tragiskt att vi ska hitta sådant ute efter ån. Vi hittade delar till cyklar, styre och däck, och mycket mera som borde ha kastats på andra lämpligare ställen.

Sedan 1988 har Städa Sverige – idrottens miljöorganisation – och svenska idrottsungdomar städat Sverige. Verksamheten startades när ett antal specialidrottsförbund gick ihop för att hjälpa föreningarna att få ihop pengar till sina verksamheter. I dag är Städa Sverige landets största operativa miljöorganisation. Under 2018 plockade 12 630 deltagare ihop drygt 22000 gula säckar med skräp. Fantastiskt att vi som föreningar kan göra en miljöinsats samtidigt som vi har roligt tillsammans under några timmar. Vi hoppas givetvis att alla som deltar blir miljömedvetna och berättar för andra om behovet att hålla naturen ren från skräp.

Skräptoppen i Sverige är följande: fimpar, matförpackningar och plastpåsar. Om vi inte slutar att kasta plast i våra sjöar och hav kommer vi snart inte ha några fiskar kvar. I år kommer 253 km strand att städas i Sverige.

#städamera är ett nationellt samarbete mellan Städa Sverige och Pantamera. Tack alla ni som ställde upp i Kometerna och genom detta bidrar till att engagemanget ökar för en renare miljö både i nutid och framtid.

Kickan Brandström/Kometerna

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel