Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läskig frätskada ökar

Karies är ett problem bland unga i Västernorrland.

Men dental erosion är kanske ett ännu läskigare orosmoment för framtiden.

Annons

– Vi har ett ökande problem bland unga där sura drycker gör att vi får erosion och det är jättesvårt att åtgärda, säger Birgitta Hamberg, verksamhetschef vid folktandvården vid Medelpad södra.

Läs också: Norrland sämst på tandhälsa

Dental erosion innebär att tandens emalj fräts bort och det beror inte på bakteriepåverkan, utan på kemisk påverkan av tänderna som ofta orsakas av för mycket läsk, sportdryck eller juice.

Läskkonsumtionen i Sverige ligger på 90 liter per person och år. På 60-talet låg siffran på 22 liter. Mjölkdrickandet har under samma period minskat från 158 liter per person och år till 100 liter.

En tidig erosionsskada kan vara svår att upptäcka eftersom den inte ger missfärgning eller en uppmjukning som märks. Mer avancerade erosionsskador syns lättare eftersom förlusten av tandsubstans är större.

Ungas tandhälsa har annars förbättrats kraftigt de senaste 30 åren. Andelen 19-åringar som var kariesfria i ytorna mellan tänderna har sedan 1985 ökat från 36 till 66 procent.

– Men om jag tittar framåt så tycker jag det är allvarligt med den här läskkonsumtionen och vad barnen i övrigt stoppar i sig, säger Birgitta Hamberg.

Du är oroad för framtiden?

– Det finns stora risker och vi måste jobba stenhårt med det här som är ett stort hot. Samtidigt kan det här drabba människor väldigt olika, beroende på vilka förutsättningar man har med salivsammansättningar och annat, säger Hamberg.

När barn har erosionsskador redan bland mjölktänderna, då ökar risken fyra gånger för erosionsskador i det permanenta bettet.

Till skillnad från karies handlar dental erosion ofta om att många tänder samtidigt är drabbade. Andra orsaker kan vara att luftburen syra når tänderna hos till exempel industriarbetare. Och en inre faktor är att surt maginnehåll vid till exempel kräkningar eller sura uppstötningar.

En sista faktor är väl att folk inte tänker sig för, det vill säga mental erosion.