Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lassgård och Boysen gör långfilm i Viskan

När filmskaparen John O Olsson såg "långhuset" i Viskan visste han att han bara måste använda det i en film.
Nu finns manuset, och nästa sommar ska det filmas som bäst i Viskan. Rolf Lassgård och Lia Boysen har två av de bärande rollerna.

De Viskanbor som tycker sig ha sett Rolf Lassgård och Lia Boysen på byn nyligen har sett alldeles rätt.

De har läst och korrigerat manus på plats tillsammans med John O Olsson, regissör, fotograf, manusförfattare och producent. Platsen är långhuset, där huvuddelen av filmen "Miraklet i Viskan" utspelar sig.

De tre lärde känna varandra i tv-serien "Möbelhandlarens dotter", som John O Olsson också skapade, och det är med glädje de nu ser fram emot återföreningen.

– I "Möbelhandlarens dotter" spelade Lia och jag ett föräldrapar i en serie återblickar. Vi förälskade oss i de karaktärerna och började redan från vecka ett tjata om att de var värda en hel film, minns Rolf Lassgård.

I Viskan-filmen spelar de förstås andra karaktärer, men också här är de ett par, och de driver en expressfirma som går dåligt. Alla offer för urbaniseringsvågen har redan flyttat och inkomsten måste drygas ut med skol- och bokbusskörningar.

Maken har rötter i Ljungaverk, hustrun i Stöde och bara det är en källa till konflikt i en by med stark identitet. Det är problematiskt inte minst för svärfadern, som bor i huset mitt emot. Paret självt bor förstås i långhuset, som var fröet till hela projektet.

Det var när John O Olsson letade miljöer inför "Möbelhandlarens dotter" som han upptäckte det. Det är märkligt byggt och tätt inklämt mellan älven, som rinner bara några meter från det, vägen som stryker alldeles förbi dörren, och järnvägen.

– Det var ett så magiskt hus och jag kunde inte glömma det. Jag kunde inte använda det då men tänkte att jag måste göra något med det framledes, säger John O Olsson.

– Ute på älven satt två män i en båt. Jag kunde inte höra vad de sa, men jag tänkte att jag kanske kunde berätta det. Jag började fantisera om en familj som skulle bo i huset, och en på andra sidan, säger han.

Så började han väva en skröna, som kunde varit sann; en om kärlek och släktkonflikter, om att leva och bo i glesbygd och vilja fortsätta med det, om att ta sig igenom misstro, motgångar och de gamla surdegar som kan jäsa i en familj.

– Det är en fantastisk historia. Och som John berättar den blir den gripande, komisk och poetisk, säger Lia Boysen.

Också i Sundsvall och Stöde ska en och annan scen att filmas, och Scenkonstbolaget Film finns med som samproducent. Men huvudscen är Viskan och John O Olsson vill om möjligt filma några scener redan i höst. Större delen av arbetet görs nästa sommar. Om allt går planenligt kan "Miraklet i Viskan" vara klar för biograferna julen 2012.

– Den handlar om vanliga, moderna och igenkännliga människor. Här finns ingen kriminalitet och inga brott, säger John O Olsson.

– Men det finns mirakler, säger Rolf Lassgård.