Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lastbil ger fördel i skidspåren

En vallalastbil är det svenska skidlandslagets nya vapen i jakten på alla ligga först i spåret.
– Den har fungerat ännu bättre än jag trodde, säger landslagets vallachef Larry Poromaa inför helgens världscuptävlingar i Davos.

Det är främst två saker som förbättrats för servicetamet kring landslaget sedan den nya lastbilen rullade in i bilden:

Luftkonditioneringen gör att arbetsmiljön blir mycket bättre i den nya lastbilen än i en vanlig vallabod, där det är si och så med ventilationen. De fluorbaserade vallor som används i dag ger i från sig ångor som ger vallarna influensaliknande symptom, illamående och till och med feber.

– Luften går inte att jämföra med i en vanlig vallabod. Jag tycker gubbarna är piggare, speciellt på måndagar. Då, efter helgtävlingar, brukar en del av oss må dåligt. Nu är det på en helt annan nivå, säger Poromaa.

Alla skidor och allt annat material finns hela tiden i lastbilen. Servicemännen behöver inte släpa skidor – det finns plats för 600 par – och annat från servicebilar till vallabodar och tillbaka i samband med tävlingar.

– Förr tog det minst en, upp mot två timmar innan vi kunde börja valla när vi kom till en ny plats. Nu tar det 15–20 minuter, max en halvtimma, sedan kan vi börja, tack vare att vi slipper forsla grejer. Och alla har sin egen vallaplats, allt är på plats.

Davos blir den fjärde världscuphelgen i rad. Fördelarna med lastbilen märks mer och mer.

– Vi börjar växa in i lastbilen och kan utnyttja den bättre och bättre. Och på alla ställen har det fungerat bra med strömförsörjning och sådant som vi varit lite oroliga för.

Den nya vallabilen är hela tolv meter lång, max för en lastbil. Drivande bakom projektet har landslagschefen Gunde Svan varit.

– Inom några år är jag säker på att alla de stora nationerna har tagit efter, säger Poromaa. Flera har varit och tittat och de är imponerade.

– En norrman sa att ”I Norge funderar vi. I Sverige handlar ni”.