Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lastbilar som fastnar och stopp för bilister – trefiliga vägar är värdelöst i Norrland

Hur tänker Trafikverket vid planering av så kallade trefiliga vägar? Förutom då den evigt härskande tanken att straffa bilister på daglig basis på ett eller annat vis. Är det inte vägavgifter så är det trefiliga vägar, gärna i motlut tydligen. Men vad gäller väglaget så är trefiliga vägar med långa enkelsträckor direkt olämpliga här uppe i Norrland. Vi har nämligen besvärligt väglag här. Det har man för övrigt även i andra delar av landet så dessa trefiliga vägar som verkar ha blivit ett mantra för Trafikverket är helt befängda i vintersammanhang! Ja, förutom då om man inte har som främsta agenda att straffa de som väljer allt annat än cykel.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Fordon blir stående i flera timmar när det tar stopp i enkelfilen, har Trafikverket möjligen sett det? Följer man upp sina idéer, eller bara kastar ut dem likt foder till hungriga höns? Fast, är målet att försvåra för trafikanter in absurdum så är trefiliga vägar sannerligen ett effektivt verktyg.

För Plus-kunder: Vill stoppa planerna på att göra E14 till 80-väg – höjer rösten för ombyggnation till 2+1-väg

Jag hör i dag återigen om stopp på de vanliga sträckorna för att det faller snö från himlen. Långtradare fastnar i långa backar, och eftersom det är enkelfil korkas vägen effektivt igen i flera timmar. För de har ju inte heller vinterdäck med dubb, och då fastnar man i besvärligt vinterväglag. Och så får alla bilar och andra fordon snällt stå och vänta i några timmar.

Trafikverkets trafikplanering hör hemma på häst och vagn-stadiet! Folk som ska till jobbet, kanske är sjuka eller har andra akuta skäl att komma fram får snällt stå och vänta tills de kan komma vidare. Bilen måste varmköras med jämna mellanrum då det är kallt ute – hur ser man på den miljömässiga sidan av saken från Trafikverkets sida? Den diskussion som förs vad gäller fordonsavgaser lyser helt med sin frånvaro i detta sammanhang.

För Plus-kunder: Berättar öppet om mutorna till Trafikverket och det fula spelet bakom: "Ingen som kan kolla det"

Jag föreslår att när ni sitter där i kö, börjar bombardera Trafikverkets hemsida med mejl och ringer till deras telefonnummer och klagar. Är mobilen urladdad, gör det när ni kommer hem. Gör er röst hörd till en myndighet som har tagit som sin främsta roll i samhället att straffa alla fordonsförare in absurdum genom att bygga de här trefiliga vägarna som inte fungerar i vinterföre. Knappt ens på sommaren och med torrt väglag.

Ylva Harr

Läs också:

Bilarna går sönder – säg inte att vi ska vara nöjda med vägen

Slut upp bakom E14 – en viktig pendlingsväg som kräver mer än måttband

Det ska vara upp till Sundsvallsborna själva om de vill ta bilen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel