Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lastbilarna väljer bron – nu klarar Sundsvall det tuffa miljömålet

Den tunga trafiken på gamla E4 genom Sundsvall har minskat med över 50 procent.
Det är en anledning till att Sundsvall ser ut att klara miljömålen.
– Att den tunga trafiken minskar betyder väldigt mycket, säger Thomas Östergrens, miljöinspektör.

Läs också: Färre körfält på gamla E4 genom Sundsvall.

Färska siffror från Trafikverket visar att 55 procent av den tunga trafiken inte längre åker på gamla E4 genom Sundsvall. I stället väljer lastbilarna i allt större utsträckning att ta bron.

– Det finns ingen anledning att köra med en långtradare in genom Sundsvall längre om man ska förbi staden utan då väljer man Sundsvallsbron, säger Christer Karlsson, strategisk planerare på Trafikverket.

Totalt är det en minskning av antalet lastbilar per vardagsdygn från 2700 till 1200 på knappt ett år.

Minskningen när det gäller lastbilar med släp är ännu större. Här har siffran sjunkit från 600 till 100 vilket ger en total minskining på 83 procent.

– Vi har sett det här mönstret hela tiden, förutom när broavgiften infördes då det blev en reaktion på personbilstrafiken, men när det gäller lastbilarna låg det stabilt, säger Christer Karlsson.

Att så många lastbilar väljer Sundsvallsbron påverkar luftkvaliteten i centrum. Luftföroreningarna i Sundsvall har länge varit höga vilket lett till att ett åtgärdsprogram för bättre luft togs fram 2013. Mätningar som miljökontoret gjort på sträckan längs gamla E4 visar att gränsvärdena överträtts totalt 17 gånger under 2015 när det gäller partiklar.

För att klara miljökvalitetsnormen får antal överträdelser inte vara fler än 35 gånger.

– Det är inte sannolikt att tro att vi skulle passera denna siffra. När det gäller kvävedioxider har vi inga siffror så där vet vi inte i dagsläget, säger Thomas Östergrens.

Hur mycket betyder det för luften i Sundsvall att de tunga fordonen flyttat till Sundsvallsbron?

– Tunga fordon står för en stor del av utsläppen när det gäller partiklarna. Vi har även gjort åtgärder för att få ner halterna vid gatusopning och dammbindning, men det är klart att det betyder jättemycket att andelen tunga fordon inte längre trafikerar den här sträckan.

Läs också: Fusk med broavgift upptäckt på Sundsvallsbron – så går det till.

Enligt Trafikverket är det inte troligt att situationen skulle förändras.

– Trenden med nuvarande nivå kommer nog att hålla i sig. Den tunga trafiken som har ärenden nära staden kommer förstås att åka där. Men de som ska förbi har ingen anledning att åka in i Sundsvall längre, säger Christer Karlsson.

Tror du på ytterligare en minskning?

– Svårt att säga. Det finns andra åtgärder på vägar, järnvägar och bostadsbyggen som kan förändra det här mönstret.