Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lastbilschaufför utsatt för stöldförsök av släpet – oroar sig för ny trend

Lastbilschauffören Roger Johansson var nära på att bli bestulen på ett lastbilssläp värt uppemot 700 000 kronor.
Han oroar sig för att det kan vara en ny stöldtrend på gång för samma helg skedde ytterligare ett stöldförsök i Kilafors och en genomförd stöld i Mora.

Annons

När chauffören Roger Johansson gick av sitt pass fredag 5 februari parkerade han som vanligt sin lastbil, med släp, vid Stavsäter. När han kom tillbaka dagen därpå kunde han inte tro sina ögon. Släpvagnen var bortkopplad och tillbakadragen ungefär tio meter. Han sökte i huvudet efter logiska förklaringar till släpets placering, men när han tittade närmare förstod han att han blivit utsatt för ett stöldförsök.

Läs mer: Åkeriföretag på Stavsäter utsatt för dubbla räder

– Då förstod jag att det var något skumt. Jag såg att elkontakten var bortklippt, registreringsskylten bortskruvad och så hade någon försökt riva av chassiplåten. De hade förmodligen försökt att stjäla vagnen på natten, säger Roger Johansson.

Det fanns ingen last så det var tveklöst släpet som var föremålet för tjuvarnas intresse. Släpvagnen var färdig att koppla på en annan lastbil, men stölden fullbordades aldrig, något eller någon måste ha stört tjuvarna.

När Roger Johansson skrev om det inträffade på Facebook, fick han snart rapporter från Kilafors där ytterligare ett stöldförsök hade inträffat tidigare samma natt. Snart fick han även höra att ett släp ska ha stulits från Mora senare samma helg. Nu är han rädd för att det kan vara en begynnande stöldtrend på gång, en farhåga som emellertid inte delas av polisen.

Läs mer: Polisen ser ingen begynnande trend: "Den här typen av stöld är väldigt ovanligt"

För Roger Johansson har stölden blivit en väckarklocka, inte minst vad gäller säkerhetsåtgärder. Tidigare har han inte låst släp som sitter fast i lastbilen, men det ska det bli ändring på nu, inte minst ur försäkringssynpunkt.

Varför har du inte låst fast släpet tidigare?

– Det har aldrig funnits någon anledning tidigare, de är ju ihopkopplade. Men i efterhand fick jag höra av försäkringsbolaget att man nog bör låsa på något vis, säger Roger Johansson.

Det kan vara bra som försiktighetsåtgärd, men när tidningen når två av de största försäkringsbolagen på marknaden, Länsförsäkringar och Trygg hansa, får vi svaret att de inte kräver speciella släplås.

– Det finns inget krav för lås på släpen för att kunden ska få ersättning, säger Lisbeth Axelsson Klingberg, som är chef för yrkesskador på Trygg hansa.

Alla åtgärder som försvårar för tjuvarna är att rekommendera, men några krav finns alltså inte, även om försäkringsbolagen rekommenderar kunder att höra av sig till dem om det finns osäkerhet.

Ur ett strikt ekonomiskt perspektiv var det inte bara nära att Roger Johansson blev bestulen på uppemot 700 000 kronor som släpet är värt, utan också sin möjlighet till försörjning.

– Man blir drabbad om man blir av med sin släpvagn, då har man inte mycket att åka omkring med, säger han.

Men det som Roger Johansson inte klarar av att skaka av sig, flera veckor efter stöldförsöket, är obehagskänslan som drabbar honom varje gång han åker till jobbet.

– Det är klart, vagnen värd ett antal hundra tusen och vill de ha den kanske de värderar mig lägre än så, säger han.

Vad tänker du när du åker till jobbet?

– Det är olustigt att åka hit… för man vet aldrig. Förut har man råkat ut för någon dieselstöld och de har varit inne i någon bil, men nu vet man inte ens om grejerna står kvar. Bilarna är väl ganska osannolikt att de får med sig men om de börjar stjäla släpvagnar vet man inte vad vi ska ta oss till, säger Roger Johansson.