Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsvärt om värld i förfall

Nic Pizzolatto
Galveston
Kalla kulor förlag

Annons

Roy Cady har ingen bra dag. På förmiddagen får han besked av sin läkare att han lider av en elakartad cancer och på eftermiddagen blir han lurad i ett bakhåll av chefen.

Det som ser ut som ett rutinuppdrag i indrivarbranschen urartar till en skottduell som bara Roy tar sig levande ur. I huset finns också Rocky, en ung tjej med ett trasig förflutet. De lämnar New Orleans och åker mot Galveston, Texas för att försöka ta sig undan, Roy vill leva tills han dör och för Rocky har livet aldrig riktig börjat.

Det blir en ödesdiger roadtrip till gistna motell och sunkiga vägbarer genom en värld befolkad av white trash i olika grad av förfall, en värld befolkad av deras likar.

Galveston, som prisats som årets bästa översatta kriminalroman, är skriven av Nic Pizzolatto som står för manuset till tv-serien True detective. Den som sett de serierna förstår vilken typ av berättelse detta är. Mycket läsvärt.