Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt äldre bestämma över sin mat

Annons

Måltider är en höjdpunkt i vardagen för många. Men för oss seniorer är det inte alltid så – trots att näringsrik och vällagad mat är särskilt viktig för vår livskvalitet. Bra måltider förebygger sjukdom och undernäring samt bidrar till välbefinnande.

Tyvärr är undernäring vanligt hos sköra äldre i omsorg – ofta en följd av sjukdom eller andra faktorer som påverkar matlusten. Näringsbrist kan leda till nedsatt funktionsförmåga och depression.

Måltiderna inom äldreomsorgen bör, så långt det är möjligt, anpassas efter varje individs önskan. Vi har olika behov och önskningar även efter en viss ålder. Vi har gjort egna val genom livet och bör få fortsätta att påverka vår vardag även när vi blir beroende av samhällets insatser.

De som får sin mat levererad av omsorgen får ofta inte en chans att välja. Det borde vara möjligt att välja mellan olika rätter, och om man inte är nöjd med maten kunna välja en annan leverantör.

SPF Seniorerna skickade hösten 2015 frågor om maten för äldre till landets kommuner. 233 av 290 svarade. I drygt hälften har man inte möjlighet att välja mellan två rätter. I tolv procent av kommunerna har äldre med hemtjänst möjlighet att välja mellan olika matleverantörer. Ingen av kommunerna i Y-län erbjuder detta.

Om maten är vällagad och god har det ingen betydelse om den blir kvar på tallriken. Trots problem med undernäring hos äldre saknar fler än hundra kommuner system för att kontrollera om de äldre äter tillräckligt av den mat som hemtjänsten levererar, visar SVT:s granskning 2014.

På de särskilda boendena är det lika illa, enligt Socialstyrelsens undersökning 2015. Endast 46 procent av de särskilda boendena i Y-län har rutiner för hur man genomför omsorgsmåltider, det vill säga att personal finns med vid borden och ser till att omsorgstagarna äter tillräckligt. Det är betydligt under riksgenomsnittet. Kramfors utmärker sig genom att ha det till 100 procent. Bra.

SPF Seniorerna uppmanar SKL att ta fram riktlinjer för hur kommunerna kan öka äldres valfrihet genom att ge en chans att välja mellan olika matleverantörer.

Vi vill även understryka att Livsmedelsverket för snart ett år sedan uppmanade regeringen att göra en nationell satsning på äldres måltider. Det är dags att regeringen genomför den nu.

Enligt det som här redovisas finns en hel del att utveckla, när det gäller omsorgstagares måltidssituation. Vi ser fram emot en klar förbättring i kommunerna i Y-län i kommande undersökningar.

Även på äldre dagar ska vi få den mat som vi gillar och kan känna doften och smaken av – så länge de funktionerna finns kvar.

Tommy Magnusson

Distriktsordförande SPF Seniorerna Y-län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel