Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt alla patienter välja vård – själva

Om du eller en anhörig blir sjuk, vem ska bestämma över er vård? Svåra diagnoser och långvariga, ibland livslånga vårdbehov kan uppta en stor del av en människas liv och vardag. Då är det viktigare än någonsin att själv få bestämma. Ändå blir det ofta inte så. Någon annan bestämmer.

Jämlik vård i hela vårt land är en vision som Sverige dessvärre inte lever upp till. Det gäller även hur mycket inflytande patienter får över den vård de själva är beroende av. Postnumret avgör om man har valfrihet och egenmakt eller inte. Det kan inte vi liberaler acceptera. Makten måste flyttas från politiker och tjänstemän till patienterna. En arbetsgrupp inom Liberalerna föreslår nu vårdval för stora delar av hälso- och sjukvården, i hela landet.

I år är det tio år sedan de första besluten om att införa vårdval togs i Sverige. Det har lett till bättre vård för fler människor. Vårdcentralerna har blivit fler och i de landsting och regioner som infört valfrihet på fler områden har vårdköerna kortats betydligt.

Den rödgröna regeringen försöker nu försvåra för privata vårdgivare. Den nya socialministern Annika Strandhäll bör ta chansen som ny ansvarig för sjukvårdsfrågorna att ändra regeringens inställning. Med färre vårdgivare blir det mindre vård, längre köer och ingen valfrihet. Liberalerna vill gå i motsatt riktning. Vi föreslår nästa stora jämlikhets och valfrihetsreform.

Vi människor ska ha frihet att bestämma över våra egna liv – även när vi råkar bli sjuka. Vi vill att fler, inte färre, privata vårdgivare ska få vara med och erbjuda vård. Vi ser gärna en utveckling där både större företag och småskaliga verksamheter, idéburna organisationer och stiftelser kan verka på samma villkor som den verksamhet som landstingen själva driver.

All vård som är lämplig ska erbjudas med vårdval, där patienten själv får välja vårdgivare. Alla vårdgivare som uppfyller höga krav på kvalitet får vara med och erbjuda vård – men det är människor själva som väljer. Lagen om valfrihet (LOV) ska breddas så att fler områden än primärvårdens vårdcentraler omfattas av kravet på patientens eget val.

Läs även:

Socialdemokraterna: Jobben står högst på dagordningen

Liberalerna: Finns stor potential för solenergi i Sverige – är en förutsättning för att nå klimatmålen

Vårdalliansen: Bra att majoriteten ändrade sig om listningskö – regelverket måste ses över för att rädda populära vårdcentraler

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ett system med mångfald ställer höga krav på tillsyn och uppföljning av såväl vårdens kvalitet som att sjukvårdens resurser används rätt. Vårdgivare som inte lever upp till kvalitetskraven och inte åtgärdar brister ska bli av med tillstånd och avtal om att bedriva vård, oavsett om de drivs i privat eller offentlig regi.

När patienter själva får välja, händer något med vården. Olika sätt att organisera och driva vården kan inspirera och bidra till att hela hälso- och sjukvården utvecklas. Det finns en kraft i mångfalden som uppstår när olika vårdidéer får prövas. Fler vårdgivare innebär också fler arbetsgivare – en ökad frihet inte bara för patienter utan även för vårdpersonal.

Friheten att få vård i tid och att kunna välja sin vårdgivare måste stärkas – i hela Sverige.

Jan Björklund (L)

Partiledare Liberalerna

Ingeborg Wiksten (L)

Gruppledare Västernorrland

Anna Starbrink (L)

Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län, ordförande Liberalernas välfärdskommission

Jonas Andersson (L)

Regionråd, ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen Västra Götaland

Bo Brännström (L)

Oppositionsråd Dalarna

Pierre Edström (L)

Oppositionsråd Kalmar län

Yngve Filipsson (L)

Gruppledare Region Kronoberg

Helena Hagberg (L)

Regionråd i opposition Västmanland

Jimmy Henriksson (L)

Gruppledare Region Jönköping

Anita Jernberg (L)

Regionråd Östergötland

Lennart Ledin (L)

Gruppledare Jämtland-Härjedalen

Kenth Lövgren (L)

Gruppledare Gävleborg

Lina Nordquist (L)

Regionråd Uppsala

Marianne Normark (L)

Gruppledare Västerbotten

Gert Ohlsson (L)

Landstingsråd Värmland

Tommy Rydfeldt (L)

Gruppledare Region Halland

Jens Sundström (L)

Oppositionsråd Region Norrbotten

Johan Thomasson (L)

Gruppledare Region Gotland

Nils Ingmar Thorell (L)

Gruppledare Blekinge

Gilbert Tribo (L)

Gruppledare Region Skåne

Anna Ågerfalk (L)

Oppositionsråd Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel