Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt barnen idrotta utan att tävla

Tidigare i år kunde vi visa att barn och ungdomar trots statliga miljardbidrag lämnar föreningsidrotten, och i vissa kommuner är utvecklingen verkligt oroande.

När man frågar idrottsföräldrarna hur trenden ska vändas är de vanligaste svaren att barnen borde få utöva flera sporter i samma förening – och att få idrotta utan att tävla.

Kartan över den organiserade ungdomsidrottens utveckling i Dalarna, Jämtland, Gävleborg och Västernorrland tecknade en dyster bild. Det finns några undantag, men i de allra flesta kommunerna sjunker antalet träningstillfällen per barn och år. Folksporter som ishockey och ridning tappar utövare. Innebandyn är den enda breda ungdomsidrotten som på allvar växer.

På riksidrottsförbundet är man såklart medveten om utvecklingen och funderar på hur föreningarna ska kunna göra sin verksamhet mer attraktiv för ungdomarna. Hur det ska bli lättare och roligare att sporta.

Därför lät vi idrottsföräldrarna i de fyra länen ta ställning till en rad förslag på förändringar som riksidrottsförbundet funderar över.

Det visar sig att många föräldrar anser att det vore bra om barnen kunde utöva flera idrotter i samma förening. En åsikt som går på tvärs med utvecklingen på många håll – där stora klassiska föreningar delat upp sin verksamhet i flera underföreningar, specialiserade efter idrott.

En annan sak som föräldrarna tror på är möjligheten att idrotta utan att för den skull tävla. Ganska många tror också att fler ungdomar skulle lockas till drive-in idrott, alltså en föreningsledd aktivitet där de kunde delta spontant utan krav på närvaro.

På riksidrottsförbundet ger man rådet att låta ungdomar och föräldrar få större inflytande över hur idrottande och verksamheten ska utformas. 73 procent av föräldrarna i vår enkät säger också att det är främst ledarna som sätter ambitionsnivån i föreningen. Trots det är det ganska få som tror att ett ökat inflytande skulle locka fler barn till idrotten.