Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Britterna rösta igen - det skulle Västernorrland tjäna på

Det är många som säger att man måste acceptera resultatet från Brexit-omröstningen och anpassa verksamheterna därefter. Men frågan om Brexit är för stor för att bara resa sig upp och gå ifrån. När en majoritet av britterna vill se en andra omröstning, efter att alla korten hamnat på bordet, borde britterna få rösta om. Det skulle Västernorrlands län tjäna på.

När britterna gick till valurnan så var det ingen som egentligen visste vad Brexit betydde. Frågan var närmast hypotetisk, något som gjorde det enkelt för falska fakta och känsloargument att få fotfäste.

Vad som kommer hända med den irländska gränsen som under decennier bara varit en vägskylt, vad som kommer hända med de britter som bor runtom i Europa och de människor som bor och arbetar i Storbritannien som blivit en viktig del av Storbritanniens arbetskraft.

I dag är Storbritannien en enorm marknad för varuexport från Västernorrland.

Det är egentligen först nu, när förhandlingarna har så smått börjat ge vissa svar, som realiteten synas. Och då har man inte ens kommit till alla de framtida avtalen. Men utifrån det som är klart nu så är det tydligt att Storbritannien tjänar på EU, precis som Sverige gör. Rörligheten, rättigheterna och exportmöjligheter för medborgare och företag är svåra att uppnå ifall man agerar själv.

Att närmare hälften av britterna nu vill se en ny folkomröstning om Brexit, efter att förhandlingarna är avslutade, är därför föga förvånande. Rensat för de som inte har en åsikt i frågan så vill hela 58 procent ha en ny omröstning. Att jämföra med folkomröstningen 2016 då 52 procent som röstade för ett utträde.

Oavsett vad man tycker om själva Brexit är det viktigt att inte avskriva den kritik mot EU som kom upp under kampanjen. Det är en problematik när EU ses som ökade kostnader, byråkrati och inskränkningar på den egna nationens fria vilja.

Läs även: Mindre bidrag och dyrare handel – så kan Sundsvall drabbas av Brexit

Vi behöver se till att EU inte ska detaljstyra människors vardag. Exempelvis ska beslut om den brittiska eller svenska sjukvården fattas i respektive land. Men den inre marknaden, och att Storbritannien är kvar i den, betyder mycket. Inte minst för Västernorrlands län.

I dag är Storbritannien en enorm marknad för varuexport från Västernorrland. En bra bit över 2,4 miljarder kronor i varor skickas dit årligen från länet. Denna handel kommer klart bli påverkad om britterna slutligen lämnar.

Om britterna ges en slutgiltig röst i frågan är inte vårt beslut att ta, givetvis, men det förståndiga vore ett beslut när alla korten ligger på bordet. Medlemskap i ett EU som lyckas fokusera på rätt saker, alltifrån fri rörlighet, gemensam marknad för digitala tjänster till att mota hot från klimatförändringar och terrorism, men som låter bli att bestämma längden på gurkor och formen för sjukvården är eftersträvansvärt. Det tror vi att en majoritet av britterna håller med oss i.

Fredrick Federley (C)

Europaparlamentariker

Jonny Lundin (C)

Regionpolitiker i Västernorrland

Läs också:

►  Svenskt näringsliv: Gamla regler hindrar nya jobb – dags att släppa på förbuden

►  Vi ska inte begränsa skyddet för anställda

►  Sist in, först ut och svårt att säga upp de som missköter sig – las måste moderniseras

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel