Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Earth Hour bli början på ett grönare liv

Nu på lördag klockan 20.30 släcker en miljard människor i 172 länder lampa, knappt 100 dagar efter det historiska klimatmötet i Paris. Då enades hela världen om att temperaturhöjning ska begränsas till klart under två grader. Men temperaturerna ökar förfärande snabbt, och med dem våldsamma stormar, häftiga regn, översvämningar, skogsbränder, hälsorelaterade värmeslag, förkortade skidsäsonger och behov av högre vallar. Det är helt enkelt mycket bråttom att minska utsläppen.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I det läget är det lätt att ge upp fighten om klimatet. Men det har vi som mänsklighet inte råd att göra – och slaget går att vinna. I Sverige är vår klimatpåverkan ungefär jämt fördelad mellan Bilen (transporterna), Biffen (maten), Bostaden (byggnader) och Banken (finanserna), och vi kan alla bidra till en snabbt minskad klimatpåverkan inom alla dessa områden, med ökad välfärd som positiv sidoeffekt.

Bilen: En ny el- eller gasbil har över 80 procent lägre klimatpåverkan än en typisk bensinare; den som byter har redan nu uppfyllt Sveriges långsiktiga klimatmål i denna del! Begagnat finns billiga etanolbilar, med halverad klimatpåverkan, den som går med i en bilpool minskar sin klimatpåverkan och slipper samtidigt ta ansvar för besiktning, service, biltvätt och tankning. Den som inte kan eller vill byta bil, kan byta mack – de bästa bolagen har upp till 50% förnybart i sin diesel och ökar andelen i bensinen. Men väl så viktigt är att låta bilen stå, och inte minst elcyklarna gör det rimligt att byta ut bilresorna också på lite längre sträckor.

Biffen: Den som till vardags byter ut det röda köttet på tallriken mot kyckling, fisk eller vegetariskt halverar matens klimatpåverkan och mår bättre. Lika viktigt är förstås att inte slänga livsmedel, och att det som ändå slängs – bananskalet, fiskbenen – används bäst möjligt. En liten påse organiskt avfall ger tre kilometer i en gasbil!

Bostaden: Det är lätt att isolera sitt hus bättre, och med dagens låga ränta ofta klart lönsamt. Men det kanske inte inspirerar så mycket? Solceller ger helt grön el, visar grannen att du bryr dig, och elen du inte behöver betalar många bolag bra för. Kanske har du ett rum att hyra ut? Extra inkomster och samtidigt minskad klimatpåverkan!

Banken: Många av oss känner stor osäkerhet inför vad som är det smartaste sättet att pensionsspara, var man bäst lägger undan lite av lönen eller vilket lån som är bäst på sikt. Men vi kan alla slippa skämmas för våra val genom att välja bort det fossila i våra fonder och välja banker som tar klimatansvar – de som redan gjort det kan dessutom visa att det varit lönsamt.

Earth Hour kan bli starten för ett klimatsmartare beteende. Men vi kan inte göra allt som individer. Regering och riksdag, landsting, kommunstyre och näringsliv måste göra det lönsamt och enkelt att göra rätt. Och den bästa signal de kan få är ett starkt tryck från oss som väljare och konsumenter. Nu ställer vi om!

Mattias Goldmann

VD, gröna och liberala tankesmedjan Fores

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel