Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt klimathoppet bli synligt i handling

Vår planet blir allt varmare och klimatet alltmer oberäkneligt. Det drabbar framförallt människor som redan lever i utsatthet. Om vi ska hinna bromsa klimatförändringarna är det bråttom. Men det finns hopp. Därför vill kyrkor och trosbaserade organisationer i Sverige uppmana alla att delta aktivt i omställningsarbetet.

Läs också: Värna om miljön och din hälsa – bli vegan

Just nu pågår FN:s årliga klimatförhandlingar i Marrakech. För ett år sedan i Paris lyckades världens ledare äntligen enas kring ett bindande globalt klimatavtal. Parisavtalet trädde i kraft den fjärde november i år, då tillräckligt många länder hade ratificerat avtalet. Detta är ett stort steg i rätt riktning, men trots det är det bråttom. Klimatförändringarna hotar möjligheterna till en rättvis och hållbar utveckling. Om vi ska hinna minska utsläppen i tid för att förhindra oåterkalleliga konsekvenser så måste alla hjälpas åt.

Många känner oro inför klimathotet. Det är viktigt att understryka allvaret i situationen, men vi måste också sprida hoppets budskap. Klimatet är en av vår tids ödesfrågor, men det innebär också en stor möjlighet. I stället för att leva i oro har vi möjlighet att bygga hållbara, rättvisa samhällen där omsorgen om planeten och om varandra är central.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

En stor del av den gröna omställningen kan ske på individnivå. Det kan handla om att minska energiförbrukningen hemma, att minska antalet resor med flyg och bil. Källsortering är en viktig och relativt enkel handling. En annan åtgärd som har stor positiv inverkan på klimatet är att gå över till vegetarisk kost. När det gäller konsumtion är det bra att följa principen om att minska, återanvända och återvinna. Ta ett steg i taget och sträva alltid efter att göra mer.

Det finns många bra verktyg att ta hjälp av. Svenska kyrkans miljödiplomering används av församlingar och organisationer som vill arbeta med hållbarhetsfrågor på ett konkret sätt. Materialet "En skapelsevänlig församling" har tagits fram av Equmeniakyrkan i samverkan med studieförbundet Bilda. Genom "Fair Finance Guide", som bland andra Diakonia står bakom, kan du påverka din bank att ta större klimathänsyn med dina sparpengar.

Läs också: Västernorrlands bilar kan bli klimatsmartare

Du kan också hämta inspiration från kyrkornas globala vecka som äger rum i november varje år. Under en vecka varje år uppmärksammar kyrkor och organisationer globala rättvisefrågor, samtidigt och tillsammans. Temat i år, liksom förra året, är klimatet. Förra året deltog vi i påverkansarbetet inför klimatförhandlingarna i Paris. I år vill vi förmedla hopp i klimatfrågan. Mänskligheten står inför sin tuffaste utmaning hittills, men vi kan, vågar och måste ta oss an den.

Strategierna och visionerna finns för en hållbar värld, och det är hög tid att börja arbeta. Vi utmanar alla Sveriges kyrkor, trosbaserade organisationer och engagerade medlemmar att minska sin klimatpåverkan, informera andra om klimatfrågan och förmedla hopp om att en hållbar värld är möjlig.

Undertecknad av Kyrkornas globala veckas arrangörer:

Bo Forsberg

Generalsekreterare Diakonia

Lasse Svensson

Kyrkoledare Equmeniakyrkan

Lotta Sjöström Becker

Generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen

Judy McCallum

Direktor Life & Peace Institute

Kerstin Enlund

Förbundsrektor Studieförbundet Bilda

Henrik Grape

Klimatexpert Svenska kyrkan

Anders Malmstigen

Generalsekreterare Svenska missionsrådet

Karin Wiborn

Generalsekreterare Sveriges kristna råd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel