Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt kyrkan vara ifred

Altarringen borttagen, ikoner nyligen uppsatta på väggarna i koret, flygeln på väg att försvinna för att ersättas av ett digitalt instrument, otidsenliga stilmöbler i koret, varningsskyltning på k-märkta före detta begravningskapellets dörr intill kyrkan. Vad händer härnäst?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Kyrkorådet tycks handla lite vårdslöst med kyrkans interiör och inventarier utan att vare sig förankra åtgärderna hos församlingsborna, eller ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.

Alla kyrkor och särskilt de k-märkta tillhör vårt gemensamma kulturarv. Lagstiftningen är mycket restriktivt vad gäller ändringar, som alltid ska föregås av tillstånd från berörd tillståndsmyndighet. Ånge kyrkas arkitektur utmärks av en nästan extrem enkelhet. vilket ju var arkitektens avsikt en gång, och sedermera utgjorde en grundför en tidigare lagt kulturminnesmärkning. Även relativt små förändringar av till exempel interiören kan få stora och oönskade effekter.

Låt därför kyrkan få vara ifred!

Antiquarius

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel