Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt landsbygdskommunerna stå på egna ben – kasta av den kvävande bidragsfilten

Det är inte ödet som bestämmer om till exempel Ragunda eller Sollefteå kommuner skall dö ut. Det är den politiska långsiktiga och systematiska överflyttningen av ekonomiska resurser som sker i landet via statskassan, till förmån främst för de tre utpekade tillväxtregionerna i Sverige, nämligen Stockholm, Göteborg och Malmö. Detta sker helt öppet på landsbygdens bekostnad och under skamliga koloniala förhållanden.

Berörda politiker på olika nivåer tiger dock still. Som bekant så biter du inte den hand som föder dig.

För kommunen Ragunda specifikt så tilldelas den varje år sammanlagt cirka 120 miljoner kronor i bidrag från staten. Samtidigt drar staten varje år in närmare 600 miljoner kronor på fastighetsskatt  från vattenkraftverken i kommunen.

Kraftbolagen som äger kraftverken har ett normalår en sammanlagd bruttoinkomst på runt 2200 miljoner kronor från dessa kraftverk, men betalar inte en enda krona i skatt till kommunen. De förutsätter däremot att den kommunala servicen som till exempel vägar, renhållning och brandförsvar fungerar bra.

Ge landsbygdskommunerna möjligheten att stå på egna friska ekonomiska ben och samtidigt kunna kasta av sig den förnedrande och kvävande våta bidragsfilt som legat över landsbygden de senaste 50 åren.

Den el som produceras i kraftverken ger en årlig statlig inkomst i form av energiskatt på närmare 1400 miljoner kronor. Av dessa statliga skatter på sammanlagt 2000 miljoner kronor faller inte en enda krona i kommunen. Däremot får kommunen ett statligt bidrag på 120 miljoner kronor för att möjligen kunna överleva i den stadigt krympande ekonomiska verklighet som råder, trots de stora rikedomar som skapas från lokala naturresurser.

Låt i grunden rika kommuner som till exempel Sollefteå och Ragunda få vara rika och därmed kunna erbjuda en mycket god samhällsservice med till exempel ett fullvärdigt Sollefteå sjukhus och med ett attraktivt halverat kommunalt skattetryck för innevånarna. Detta skapar kommunal ekonomisk rådighet, framtidstro och ger inflyttning och etablering av nya företag i en positiv uppåtgående spiral.

Med kommunal beskattning av vattenkraftfastigheterna och en kommunal naturresursbeskattning av kraftbolagens anläggningar med två öre per producerad kilowattimme så skapas en helt annan kommunal ekonomisk potential jämfört med de nuvarande skamliga utjämningsbidragen från staten där tanken är att alla landsbygdskommuner skall vara lika fattiga.

Låt vidare landsbygdskommunerna skapa ett gemensamt förbund, fristående från SKL, där beskattningen av naturresurserna, med tillhörande industrier och produktionsanläggningar, solidariskt utjämnas mellan mycket rika och mindre rika kommuner, med landsbygdens bästa för ögonen. Samtidigt som de statliga inkomst- och kostnadsutjämningsbidragen då avvecklas kan skrönan om den tärande landsbygden begravas för gott.

Ge landsbygdskommunerna möjligheten att stå på egna friska ekonomiska ben och samtidigt kunna kasta av sig den förnedrande och kvävande våta bidragsfilt som legat över landsbygden de senaste 50 åren.

Arne Forsell, medlem i Landsbygdspartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel