Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt oss diskutera EU-frågan

Annons

Storbritanniens folk ska få rösta om ifall landet ska kvarstå som medlemsland i EU. Omröstningen har skakat om EU-förespråkarna och de är livrädda för vad som ska hända om Storbritanniens folk röstar nej till fortsatt EU-medlemskap.

Som EU-motståndare är jag optimist. EU-frågan har intresserat mig från den första gång jag stötte på den. Att ta ställning mot EU blev en självklarhet, efter att ha studerat vad medlemskapet innebär, i form av underkastelse. I EU finns ingen demokrati; politiken är inskriven i grundlagen. Den politiken är marknadsliberalismen. Det finns ingen demokrati i världen där politiken skrivs in i grundlagen och därför är inte EU ett demokratiskt projekt.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det finns fler exempel på EU:s demokratisyn. . År 2005 röstade Frankrikes och Nederländernas folk nej till den nya grundlag som hade framarbetats av EU-eliten. EU-konstitutionen skulle därmed ha fallit, eftersom alla medlemsländer måste säga ja till den om den skulle kunna träda i kraft. EU-eliten gick inte med på att konstitutionen hade fallit; istället omarbetade man några formuleringar i texten och återkom sedan med något som man nu kallade för Lissabonfördraget.

Den här gången skulle inte folken i medlemsländerna få säga sitt, direktiv gick ut som sade att några folkomröstningar inte kunde komma i fråga. Irland hade en skrivning i sin grundlag som sade att de måste hålla folkomröstningar när det gällde att överlåta mer makt till EU. I juni 2008 röstade det irländska folket nej till Lissabonfördraget. Återigen vägrade EU-eliten godta detta nej och irländarna tvingades att, drygt ett år senare, ånyo rösta om Lissabonfördraget. Då hade EU-eliten satt in alla resurser för att knäcka folkets motstånd. EU-eliten lyckades tvinga igenom ett ja och de lyckades få sitt Lissabonfördrag på plats. Vi kommer aldrig att glömma hur EU-eliten betedde sig och hur de myglade igenom sitt fördrag. EU har ingen demokratisk legitimitet.

Räkna med att skrämsel, hot om repressalier och allmänna floskler om fred och frihet kommer att hagla över oss inför folkomröstningen i Storbritannien. Det bästa sättet att stå emot denna flod av EU-iver är att studera hur EU fungerar och hur unionens syn på demokrati ser ut.

Peter Tjernberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel