Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättläst om ett gripande liv

Anita Paasila: Se mig!
ISBN: 978-91-637-7019-7

Annons

Hälsoinspiratören Anita Paasila har tidigare skrivit om mat och vägen till bättre hälsa. Här är ämnet något annat: anorexia.

Hon kontaktades av anhöriga till en ung kvinna som svält sig till döds och skrev boken utifrån kvinnans dagboksanteckningar. Det blir en berättelse i jag-form om ett liv som började som många andras, men som slutade ovanligt illa.

Huvudpersonen Josefin har en bra familj, är tonårsförälskad, spelar fotboll, älskar djur. Men hon ställer höga krav på sig själv och möter även ungdomsflockens grymhet. Matförnekelsen kanske börjar i ett oskyldigt projekt att inte äta godis. Resten av livet är en kräftgång mellan viktförlust och försök att leva normalt.

Hon utbildar sig till lärare, men har man en gång blivit "den omöjliga" fortsätter det. Ett exempel är hur en rektor inte törs låta henne undervisa - tänk om de andra eleverna tar efter? Och bemötandet i sjukvården och behandling verkar ibland mer än lovligt kantigt.

Ändå är det svårt att se varför det måste gå som det gick. Många blir mobbade i perioder, de flesta får höra elaka saker ibland. Många vill prestera - viljan att vara bra på något kan vara en av de mest givande drivkrafter som finns - många tvivlar på att de duger och de flesta tjejer tycker nån gång att de är för feta. Ändå hamnar de inte i självsvält.

Men kanske är Josefin känsligare, och hon tycks ha en egenskap som vi andra ibland önskar oss lite mer av: hon har lätt för att avstå från mat. Kanske är det här någonstans som anorexian får grepp om henne och sedan aldrig släpper.

Just de här nyanserna gör berättelsen äkta: här finns inte de enkla sanningarna, klichéerna, lättköpta lösningarna. Och därför ställer denna rakt berättade, lättlästa lilla bok också en fråga till oss själva kring hur vi hanterar våra känslor av att inte duga, inte bli sedda, inte vara förstådda.