Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lawrence trött på Hollywoods lönegap

Skådespelerskan Jennifer Lawrence har tröttnat på att linda in sina ord för att inte stöta sig med män. Hon ifrågasätter varför hon tjänar mindre än sina manliga kollegor i en text som nu hyllas av kollegor på Twitter.

Men filmstjärnan ångrar att hon inte krävde mer pengar för sin roll i "American Hustle". Skådespelaren skriver själv i nyhetsbrevet Lenny Letter att hon inte ville uppfattas som svår eller bortskämd.

"Arg på mig själv"

När dokument från filmstudion Sony offentliggjordes efter en hackerattack upptäckte hon att hon tjänat betydligt mindre än sina manliga kollegor i filmen.

"När jag efter Sonyhackningen upptäckte hur mycket mindre jag tjänade än de lyckliga personerna med snoppar, så blev jag inte arg på Sony. Jag blev arg på mig själv. Jag misslyckades som förhandlare eftersom jag gav upp för lätt", skriver hon.

Trots att Jennifer Lawrence var ett av de större namnen i "American Hustle" tjänade hon och kollegan Amy Adams sämre än Bradley Cooper, Christian Bale och Jeremy Renner.

Tar ton

Lawrence skriver vidare att hon tenderar att uppfattas som stötande när hon säger vad hon tycker, på ett sätt som män inte blir.

"Jag är förbi att försöka hitta 'bedårande' sätt att säga vad jag tycker och fortfarande bli omtyckt! Åt helvete med det! Jag tror aldrig jag jobbat med en man i en ledarposition som tillbringar tid med att försöka komma fram till vilket angreppssätt han ska använda för att få sin röst hörd".

Jennifer Lawrence text hyllas av skådespelarkollegor på Twitter. Bland annat skriver både Emma Watson och Elizabeth Banks att de älskar Lawrence. I ett videoinslag på E Online berättar Sienna Miller att även hon upplevt lönegap och att hon tackade nej till en roll då hon upptäckte att hon tjänade halva summan av de manliga kollegorna.