Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LCHF ger ett friskare liv

Svar på "Nya nordiska kostråd visar att skatt på animaliskt fett behövs", ST den 20 augusti.

Det pågår en kostdebatt i Sverige, framför allt på Internet, i olika diskussionsforum och på bloggar. De viktigaste kontrahenterna är anhängare till det sedan 50 år fastcementerade officiella kostrådsparadigmet – och användare av kostmetoden LCHF (LowCarbHighFat).

Det 50-åriga paradigmet baseras på en fantasi om att naturligt mättat fett är farligt. Man har trott att det höjer kolesterolvärdena och kläggar igen kärlen i hjärta och hjärna.

Det finns emellertid inget som helst vetenskapligt stöd för att det skulle förhålla sig på det sättet.

De senaste decenniernas forskning visar i stället att det är kolhydraterna (socker och stärkelse) som höjer blodsockret och blodinsulinet, vilket inflammerar kärlen, artärerna, och orsakar kärlförträngningar. Detta stämmer med att de flesta som får hjärtinfarkt, stroke och demens, är diabetiker eller har förstadium till diabetes- Metabola syndromet – vilket främst karaktäriseras av insulinresistens, vilken höjer blodsockret och blodinsulinet.

Jag upptäckte att jag, när jag gick ner i vikt med lågkolhydratkost och mera naturligt fett, 2004, dessutom blev frisk från mina sjukdomar och krämpor – som fibromyalgi, IBS, matstrupskatarr, magkatarr, irritabel blåsa, utmattning och sömnsvårigheter. Eftersom dessa diagnoser var så vanliga hos mina patienter förstod jag att denna kostmetod även kunde hjälpa många av dem. Därför gick jag ut offentligt med mitt kostprogram och rekommenderade de som hade problem med övervikt, diabetes och många andra krämpor och sjukdomar, att prova min metod. Så småningom lanserade jag begreppet LCHF, vilket står för mindre kolhydrater, mera naturligt fett, och undvikande av livsmedelsindustrins alla konstgjorda tillsatser och processade produkter.

LCHF har sedan dess spridit sig som en gräsbrand, och det beror allra mest på att metoden fungerar i verkligheten, vilket inte Livsmedelsverkets fettskrämda kostråd gör.

Jag förespråkar inte att vi ska äta mera protein: som kött, fisk, ost och ägg, än vi gjorde tidigare. Vi ska inte äta mera av det än vi behöver för vårt näringsbehov. Vi ska inte heller äta mera fett än vi behöver för vårt behov av näring och energi, vilket ändå är mera än när vi var skrämda för naturligt mättat fett.

Kolhydrater ska vi däremot försöka att minimera. Särskilt sockret är till skada för våra kroppar och bör uteslutas så mycket det går.

Om vi gör den kostförändringen blir vi belönade med ett friskare liv. Många tusen människor i Sverige har upptäckt att det fungerar även för dem. Diabetiker som har haft flera sidor med medicinlistor kan i vissa fall bli friska och medicinfria. Särskilt om de gör kostomläggningen i god tid innan deras kroppar har tagit för mycket skada av det höga blodsockret och insulinet.

Jonas Paulsson som har skrivit artikeln är en person som har kommit in på kostfrågan från sidan. Han började med klimatfrågan och kom sedan in på myten om det farliga animaliska proteinet och fettet. Han har ingen medicinsk kunskap eller erfarenhet.

De smarta människor, läkare och andra, som vågar prova på och tro på sina kroppars positiva reaktion på LCHF, blir budbärare för en hälsosammare livsstil.

Annika Dahlqvist

Läkare, bloggare och författare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel