Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Adaktusson vet precis vad han gör när han framträder för dessa mörkermän

Riksdagsmannen Lars Adaktusson (KD) har hamnat i välförtjänt blåsväder. Detta sedan han varit huvudtalare på en konferens anordnad av Political network for values, en organisation som samlar den kristna ytterkantshögern, abortmotståndare och homofober, i Colombias huvudstad Bogotá.

Adaktusson höll ett anförande om hur kristna förföljs i Mellanöstern. Det är välbelagt att kristna är en utsatt minoritet i många av länderna där.

Religionsfriheten måste försvaras oavsett om det handlar om kristna, muslimer eller judar som förföljs eller får sina rättigheter kränkta. Så långt ingen anledning till kritik. Men vad är det för vänner Adaktusson skaffat sig?

Ordföranden för Political network for values, spanjoren Jaime Mayor Oreja, har bland annat hyllat tiden under den spanske fascistledaren Franco som en extraordinärt fridfull period.

På mötet där Adaktusson närvarade pekade flera deltagare ut journalister, liberaler och affärsmannen George Soros som fiender.

Just Soros, som är av judisk börd, har blivit ett rött skynke i antisemitiska kretsar, inte minst i Ungern och andra länder i Central- och Östeuropa.

Adaktusson försvarar sig i Aftonbladet med att man ibland hamnar i situationer där inte alla tycker som en själv.

Så är det givetvis. Man ska som talare inte tillskrivas alla åsikter saluförda av en arrangör.

Men en politiker väljer givetvis själv var hon eller han medverkar och gör det medveten om att närvaron också skänker legitimitet åt sammanhangen.

Adaktusson var väl medveten om att han kom till en konferens arrangerad av krafter som är extrema i en svensk kontext.

Ja, Sverige är ett land vars rättigheter för homosexuella och kvinnor pekas ut som avskräckande av organisationen!

Och Adaktusson tycks inte, om man ska tro det som framkommit, ha gjort några försök till att markera mot de mer extrema inslagen.

Häromdagen berättade tidningen ETC, som också var först med att berätta om vilken sorts konferens Adaktusson var huvudtalare för i Bogotá, om hur han bjudit in juristen Ruth Nordström till EU-parlamentet.

Nordström är "allierad jurist" till Alliance for defending freedom, ADF, en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer, som verkar för abortförbud över hela världen.

I Sverige är ADF mest känd för att ha anlitat Nordström i rättsfallet med Ellinor Grimmark, som vill arbeta som barnmorska, men som hänvisar till sin religiösa övertygelse när hon nekar till att medverka vid aborter, ge dagen efter-piller eller sätta in kopparspiraler.

När Adaktusson var EU-parlamentariker var han den enda svensken som i april 2016 skrev på ADF:s Deklaration för samvetsfrihet, som en av 21 ledamöter (det finns 750 i EU-parlamentet).

KD:s officiella hållning är att partiet sluter upp bakom svensk abortlagstiftning, men att KD vill utreda lagstiftningen vad gäller sena aborter.

Det är en politik som ligger mycket långt ifrån målen för Lars Adaktussons samarbetspartners Alliance for defending freedom och Political network för values.

Men det är ingen tillfällighet att Adaktusson gärna lutar sig mycket långt högerut när han väljer de sammanhang han vill vara synlig i.