Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Hon sätter Falun på kartan (som inte finns)

Anna Kinberg Batra vill leda Sverige. Och hon är glad åt att många TV-tittare får se de svenska fjällen nu under skid-VM.

Att se till att synas på flaggviftarevenemang är en självklar del av det högsta politiska ledarskapet. Något av den positiva inramningen - den påbjudna "folkfesten" - kan ju smeta av sig på politikern.

Jag kommer aldrig att glömma bilderna på Leif Pagrotsky i en Tre kronor-tröja, bredvid de två respektive tre huvuden längre Peter Forsberg och Mats Sundin på Medborgarplatsen efter OS-guldet 2006.

Häromdagen skyndade sig Stefan Löfven till Falun för att dra på sig VM-jacka och tippa att Sverige vinner sex medaljer.

M:s färska partiledare Anna Kinberg Batra kontrade då naturligtvis med att komma hit och tippa sju medaljer - "för jag tror Sverige kan mer!".

Inför sådana här meningslösa framträdanden går partiledarnas medföljande presstab igenom vad som ska sägas.

Etermedia redigerar materialet hårt. Något kärnfullt och slagkraftigt måste sägas i de framsträckta mikrofonerna.

Och nog gjorde det det.

"Det som är så fint med ett sådant här arrangemang, där det är flera hundra miljoner som tittar på det utifrån, är om det sätter Sverige och svenska fjällen på kartan", deklarerade Kinberg Batra inför en häpen SVT-publik.

Presstaben var så nöjd med formuleringen att den återanvändes i Expressen: "Nu kommer miljoner tv-tittare att få se våra svenska fjäll!".

Ett fjäll kan möjligen vara en felsägning, men två fjäll är en hel fjällkedja.

Inkompetensen hos presstaben och okunnigheten hos Anna Kinberg Batra kunde inte stå i tydligare blixtbelysning.

Så här dålig kunskap om det Sverige Kinberg Batra siktar på att vara högste politiker för har alltså hon och de experter hon omger sig med.

Hon sätter onekligen Falun på kartan. Synd bara, att den kartan över huvudtaget inte finns.