Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Nytt korståg från S och MP mot entreprenörer - utländska företag gynnas i upphandlingar

Det jäser bland jobbskaparna. 500 dagar in på mandatperioden börjar effekterna av regeringens politik märkas för många små och medelstora företag.

Höjningen av bensinskatten slår hårt mot näringsidkare utanför storstäderna. Antalet tjänsteföretag som utför rot- och rut-tjänster minskar till följd av försämrade avdrag.

Nästa steg i S och MP:s korståg mot småföretagarna gäller striktare regler i samband med offentliga upphandlingar.

Syftet med den utredning som civilminister Ardalan Shekarabi (S) tillsatte under sitt första halvår i regeringen var att motarbeta social dumpning. (DN 22/12 -14)

Låga löner, uteblivna semesterdagar och långa arbetsdagar ska inte fungera som en konkurrensfördel när myndigheter upphandlar.

Alla verksamheter tjänar på att personalen känner sig uppskattad och utvilad, men vad händer när kostnaderna ökar för mindre företag som befinner sig i uppstartsfasen?

Regeringens utredare föreslår villkor i nivå med kollektivavtal gällande lön, semester och arbetstid. Shekarabi går längre än så:

När det gäller offentliga upphandlingar har S inga problem att lägga sig i frågor som annars ska hanteras av parterna.

Utkastet till lagrådsremiss innehåller även krav på försäkringar och tjänstepensioner, med undantag för utländska bolag med personal stationerad i Sverige.

Varje år sker offentliga köp av varor och tjänster för uppskattningsvis 600 miljarder kronor. Den offentliga sektor står för drygt 50 procent av BNP och en betydande del av tillväxten är kopplad till att den växer som ett resultat av Sveriges höga invandring.

Blir regelskärpningarna verklighet påverkas möjligheten att konkurrera om miljardbelopp för sex av tio företag med färre än 50 anställda, vilket M:s ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson konstaterar i Dagens Industri (6/3).

Med hänvisning till att man vill motarbeta social dumpning bestraffar regeringen näringsidkare som av olika skäl är i behov av mer flexibla anställningsvillkor.

De skärpta kraven på villkor i nivå med kollektivavtal stärker LO-fackens ställning, samtidigt som den försämrar svenska småföretags konkurrenskraft i förhållande till utländska.

Det förment företagarvänliga MP verkar inte ha något att säga till om i den här frågan heller.

Åkerinäringen är ett tydligt exempel på vad som riskerar att hända när politiken leder till konkurrens på olika villkor.

Skatter, regler och avgifter är dåligt harmoniserade på EU-nivå. Fusket ökar när många åkare har svårt att bära sig ekonomiskt, även om efterfrågan på tjänsterna är växande.

Detta är en utveckling som kan få större fäste även i andra sektorer, som till exempel bygg- och renhållningsbranschen.

All offentlig upphandling bör utgå från två saker: Rättvis konkurrens och valuta för skattebetalarna.

Social dumpning ska motarbetas, men regeringens vilja att medvetet gynna företag med kollektivavtal ska inte kamoufleras till något annat än vad det faktiskt är.