Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Ryssland arbetar systematiskt för att vi ska sluta lita på svenska media

Information är makt. Att kunna påverka hur fakta och sanningar uppfattas och tolkas är ett effektivt sätt att styra det offentliga samtalet.

Annons

På så vis går det också att skapa en bild av att gamla sanningar inte längre överensstämmer med verkligheten. Sakta men säkert urholkas stenen.

Otrygghet är samtidigt en självuppfyllande profetia: lyckas man så frön av osäkerhet, växer det som ogräs.

Så arbetar Ryssland enligt Säpo som i sin årsrapport för 2015 konstaterar att landet bedriver en offensiv psykologisk krigsföring mot Sverige.

Den svenska demokratin ska genom informationsoperationer och direkt stöd till ytterlighetsrörelser präglas med ”förvrängda och förvanskade budskap”.

En tredjedel av den ryska diplomatkåren i Sverige är i själva verket ryska underrättelseofficerare.

Informationsinhämtning gentemot svensk industri och den politiska sfären syftar till att stjäla hemligheter, men även till att leta efter svaga punkter i vår samhällsmodell.

Säkerhetspolisen menar samtidigt att Ryssland försökt påverka debatten om Sveriges säkerhetspolitiska vägval. Ryssland vill att vi fortsätter säga "Njet!" till Nato.

Även den militära underrättelsetjänsten, Must, pekar i sin årsrapport på att försöken att påverka svenskt beslutsfattande och opinion har trappats upp. Det förekommer även svartmålningar av Sverige och svenska företrädare i utländsk media.

En intressant aspekt av Säpos varningar om de ryska destabiliseringskampanjerna är att man lyfter fram risken med etablerade mediers bristande granskningar av dessa skeenden.

I samklang med snabba, icke-reflekterande delningar i sociala medier sprids förvrängda, felaktiga och förvanskade budskap till allmänheten. Den mediala ekokammaren blir till en politisk brännugn.

En central del i undermineringen av den svenska demokratin är att skapa misstro kring traditionella mediers arbetssätt och uppsåt. Halvsanningar eller rena lögner blir till ovedersägliga faktum.

På så vis går ryska påverkansoperationer hand i hand med det arbete som bedrivs av svenska hatsajter som Avpixlat. Tonläget blandar bedövande vrålskrik och lockande viskningar med antydningar. Enögdheten förblindar.

Eftersom Putins Ryssland nyttjar nationalismen som modus operandi, är det en ideologi som väl överensstämmer med svenska hatsajters kampanjer mot traditionella medier, som de menar censurerar sanningar och mörkar fakta.

Att underblåsa misstron mot svensk media är ur ett ryskt perspektiv fördelaktigt.

Genom att destabilisera det offentliga samtalet blir till sist en ökad osäkerhet ett ständigt närvarande muller i bakgrunden. Och när medvetenheten om de försåtliga metoderna ökar, går det att vrida osäkerhetsläget ytterligare.

En konstant misstänksamhet gör att vaksamhet övergår till paranoia. Och då behövs det inga fler påverkansoperationer.

Allting blir ett möjligt hot.

Därmed är det viktigare än någonsin att inte agera som en nyttig idiot.