Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla måste kunna leva på sin lön

/

Annons

Totalt jävla mörker skriver Mikael Feldbaum i Dagens Arena och snor namnet av ett band ”kängpunkare” från Skellefteå, vad det nu är. Utbrottet är dock befogat. Han har läst Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport.

KI har upptäckt att de svagast presterande eleverna står för den största försämringen när skolresultaten faller. Därmed riskerar arbetskraften i framtiden att bli mer heterogen, med risk för att de höga lägstalönerna blir ett större problem än vad de är i dag, enligt KI.

Feldbaum sammanfattar KI:s resonemang så här: Skolans haveri ska ge lönesänkningar eftersom arbetskraften inte längre levererar. Cyniskt tycker han. Först försämras skolan sen ska de som har det sämst ta smällen. Men Svenskt Näringsliv och Almega välkomnar resonemanget.

Ligger det då inget i det? Sant är att arbetsgivare inte anställer folk som inte drar in tillräckligt med pengar.

Det är därmed ett megaproblem för framtiden om dagens segregerade skola inte restaureras så att hela arbetskraften har de kunskaper arbetsmarknaden efterfrågar.

Sant är sannolikt också att alla människor inte har förmågan att för egen maskin ta sig in, eller hålla sig kvar på arbetsmarknaden. En del slits ut på vägen, andra har problem från början. Vi är alla olika. Men alla behöver vi en lön man kan leva på.

Därför är lönebidrag och skyddade offentliga anställningar viktiga. En rapport från IFAU visar att anställningar som dessa ger markant högre sysselsättning – 26 procent. Baksidan är något färre osubventionerade anställningar – sex procent.

Min slutsats blir: Detta är viktiga jobb. Den som jobbar ska då ha en riktig lön på kollektivavtalsnivå. Som plusjobben och de nya utlovade traineejobben. De borgerligas Fas 3 där många tvingats jobba gratis är ett sjukt system. Svante Säwén

Mer läsning

Annons