Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ska orka med

/
  • Socialdemokraterna vill göra gymnasiet obligatoriskt, och Miljöpartiet håller god min.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har bråda dagar. Projekt enighet har inletts och alla de hinder för en gemensam regeringsbildning som finns kvar undersöks.

Annons

Även de bittraste bland förlorare bör hoppas att den nya regeringen blir handlingskraftig. En regering som hela tiden tittar sig över axeln innan den tycker något för egen del kommer inte att glädja de väljare som har röstat fram den, och den kommer heller inte att bevisa för väljarna att politiska skiljelinjer mellan partierna finns och att dessa skiljelinjer fortfarande betyder något. Samtidigt gäller det givetvis att välja sina strider väl, och att göra det med landets bästa för ögonen.

I och med den gemensamma utbildningspolitik som nu har presenterats har MP och S visat att partierna har lyckats hantera en av de viktigare knäckfrågorna. Uppgörelsen omfattar bland annat satsningar på höjda lärarlöner och ökad jämlikhet i skolsystemet, samt förslag om tidigare insatser för elever som halkar efter. Så långt allt gott, men en annan beståndsdel i uppgörelsen är mer problematisk.

Den tilltänkta regeringen vill göra gymnasieskolan obligatorisk för alla upp till 18 år, samtidigt som alla ska tvingas att skaffa sig högskolebehörighet. Om betydelsen av vad det innebär att vara högskolebehörig inte ska urholkas fullständigt så kommer detta att innebära att elever som väljer att läsa yrkesgymnasium tvingas att läsa mer teoretiska ämnen.

Förslaget må låta sympatiskt – och det är helt i linje med den socialdemokratiska "alla ska med-tanken". Men om praktiskt lagda men skoltrötta elever tvingas uppleva mer av den undervisning som de själva aktivt har sökt sig bort ifrån ligger det i farans riktning att fler tappar studiemotivationen, och hoppar av gymnasiet när de blir myndiga. Själva vetskapen att gymnasiet är obligatoriskt kommer knappast att påverka de skoltröttas motivation.

Miljöpartiet, som nu tvingas försvara ett förslag som i grunden är Socialdemokraternas, inser med all sannolikhet problematiken. Kanske var det därför som Gustav Fridolin, när han debatterade med Jan Björklund i söndagens SVT Agenda, valde att framställa förändringen primärt som ett sätt att sätta press på kommunerna att införa stödjande insatser. Men de insatser som Fridolin talar sig varm för vore givetvis möjliga att införa även utan att samtidigt införa ett obligatorium med krav om högskolebehörighet.

S och MP borde ta intryck av den kritik som har riktats mot förslaget, och avstå ifrån att sjösätta ytterligare en stor gymnasiereform. Ambitionen om ett samhälle där alla ska med må vara god, men när det gäller skolan är det viktigare att alla orkar med än att alla mot sin vilja pressas ner i samma båt.

Mer läsning

Annons