Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ALMEDALEN: Så kan invandringen bli ännu bättre för Sveriges ekonomi

Annons

Sverige är ett av de länder i Europa som tar emot flest flyktingar. Men vi misslyckas med att ge invandrarna snabba vägar in på arbetsmarknaden. Det är en ordning som måste åtgärdas omedelbart.

Att låta asylsökande studera på SFI under tiden deras asylansökan behandlas är en åtgärd som borde genomföras på studs. När kommer regeringens besked i frågan? Klockan tickar!

Migrationsverket har i dag lång väntetid för uppehållstillstånd, det tar i dag sex månader innan en utredning över huvudtaget inleds. Verket har begärt, och fått, stadigt ökade anslag de senaste åren.

De sammantagna följderna för samhällsekonomin hänger dock ihop med när flyktingarna kan få besked, börja jobba och bidra med nya skatteinkomster.

Sandro Scocco, chefsekonom för Arena Idé, och Lars Fredrik Andersson, docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet, lade på onsdagen fram den uppmärksammade rapporten 900 miljarder om effekten av invandring sedan 1950-talet.

Och än i dag bidrar gruppen utrikes födda sammantaget mer till samhällsekonomin än vad den kostar. Men det betyder inte att inte mer kan göras.

Förutom oron och rastlösheten i väntan på besked, är också bristen på en meningsfull aktivitet - som svenskundervisning skulle innebära - en orsak till ohälsa.

Det är naturligt att man som individ blir modfälld när tiden går. Väntetiden utgör också en grogrund för en känsla av utanförskap.

Hela processen snabbas upp om man så snart som möjligt får en viktig nyckel till sitt potentiellt nya hemland: språket.

Martin Ådahl, centerpartiets chefsekonom, förklarade vid ett seminarium i Almedalen att han för sin del tror att en öppnare arbetsmarknad löser problemet.

Han fick mothugg av vänsterdebattören Lisa Pelling från Arena idé som slog ett slag för ökade sociala krav i upphandlingar som en del av lösningen.

Det förra är att föredra, eftersom sociala krav i upphandlingarna bidrar till ytterligare en form av kvotering, som blir komplex och försvårande för företagarna.

Generaldirektören för Migrationsverket, Anders Danielsson, menar att Arbetsförmedlingen borde öppna kontor på fler ställen och vara en självklar konktaktyta för varje nyanländ invandrare direkt.

En del av de asylsökande sitter inne med kompetens som Sverige behöver, från ingenjörer till undersköterskor.

Det finns fler idéer för en öppnare arbetsmarknad som är riktigt bra, om än inte genomförbara i nuläget. Exempelvis är det inte möjligt i dag att gå från att vara asylsökande till att bli arbetskraftsinvandrare.

Det skulle bli en trippeleffekt av regelföreklingarna: matchningen i Sverige skulle förbättras, integrationen skulle gå snabbare och tiden i meningslös väntan förkortas.

Läs mer: Regeringen saknar förslag för en bättre integration

Integrationspolitiken måste förbättras!

Mer läsning

Annons